Stekt polenta med karamelliserad lök, getost och långrostade tomater

Norditaliens polenta serveras ofta som tillbehör till köttiga grytor. Blir det något över är det en rätt som är perfekt att spara för att sedan skära i bitar och steka frasig i olivolja. De krispiga små kakorna blir ett gott drinktilltugg eller en förrätt toppad med chark, ost eller som här med karamelliserad lök.

Publicerat:

Tillagningstid:

Norditaliens polenta serveras ofta som tillbehör till köttiga grytor. Blir det något över är det en rätt som är perfekt att spara för att sedan skära i bitar och steka frasig i olivolja. De krispiga små kakorna blir ett gott drinktilltugg eller en förrätt toppad med chark, ost eller som här med karamelliserad lök.

Ingredienser

4portioner

Polentakakor

  • ½liter
    grönsaksbuljong
  • 1dl
    polentagryn
  • 1dl
    riven parmesan
  • 2msk
    olivolja

Karamelliserad lök

  • 1msk
    olivolja
  • 1msk
    socker
  • 1
    rödlökar, skurna i tunna skivor
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • salt

Långrostade tomater

  • 250g
    tomater
  • rosmarin
  • 1tsk
    socker
  • ½tsk
    salt
  • timjan

Övrigt

  • 100g
    getost

Så lagar du

  1. Om du inte har rester från gårdagens polentamiddag: koka upp buljong. Vispa ner polenta och låt den sjuda under omrörning i 3 – 4 minuter tills du har tjock gröt. Vänd ner parmesan och lägg upp i en oljad form. Bred ut till en jämn platta som är ca ½ - 1 cm tjock. Ställ kallt i ett par timmar eller över natten.
  2. Tomaterna: Sätt ugnen på 125 grader. Skär tomaterna i halvor och lägg dem i en långpanna. Blanda ihop alla de andra ingredienserna i en liten skål och häll över tomaterna. Blanda om med händerna. Sätt in långpannan i ugnen i 2 timmar.
  3. Lök: Hetta upp olivoljan i en stekpanna och tillsätt sockret. Rör om till sockret börjar skifta färg till brunt. Lägg i löken och ”stek” den långsamt så den blir mjuk och gyllenbrun. Blanda ner vinäger och salt och låt svalna något.
  4. Skär polentan i fyrkanter. Hetta upp 2 msk olivolja i en nonstickpanna och stek polentakakorna på båda sidor så de får färg och krisp.
  5. Lägg upp på ett fat. Toppa med lök. Smula över ost och lägg på tomater och lite extra örter.

Dela det här receptet med dina vänner!