Strömsös höstgryta

Strömsös höstgryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Närodlade rotfrukter och lyxiga linser blir en härligt mustig gryta. Linser drar i sej smak och just Le Puy linser behåller sin textur väl. De kokar inte sönder så lätt och tål att tillagas lite längre än andra linser.

Ingredienser

4portioner

  • 20
    små gullökar
  • olivolja
  • 25g
    smör
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 1kvist(ar)
    timjan
  • 2
    stora morötter
  • 1
    stor gulbeta
  • 1
    stor polkabeta
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 2dl
    le puy linser
  • 6dl
    grönsaksbuljong
  • 1kvist(ar)
    libbsticka
  • 200g
    kantareller
  • salt och svartpeppar
  • 1 ½dl
    crème fraiche
  • 1dl
    persilja och basilika

Så lagar du

1. Bryn smålöken i olja och smör med rosmarin och timjan under lock.

2. Tillsätt rotfrukter och svetta ytterligare under lock tills mjuka i ytan.

3. Tillsätt krossad vitlöksklyfta, linser och buljong. Slå på buljong så att det nätt och jämnt täcker.

3. Sjud i ugn ca 15–20 minuter tills linserna är mjuka.

4. Salta. Tillsätt nystekt svamp, svartpeppar och lite hackade örter.

5. Servera gärna vispad creme fraiche med finhackade örter till.

Tips

Salt i kokvattnet gör att linserna kokar sönder. Salta dem alltså strax innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!