Surkål

Surkål.

Publicerat:

Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare? Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier.

Ingredienser

  • 1,75kg
    vitkål
  • 1msk
    jodfritt havssalt
  • 1tsk
    hela fänkålsfrön
  • 3
    dillkronor

Så lagar du

1. Strimla kålen fint.

2. Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke.

3. Låt bunken stå i rumstemperatur en stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan.

4. Massera med händerna eller stöt så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir riktigt mjuka och saftiga.

5. Smaksätt med fänkål och dill.

6. Pressa ner blandningen i en steriliserad glasburk.

7. Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna ca 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera.

8. Stäng burken och förvara mörkt i rumstemperatur.

9. Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen.

10. Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen stannat och innehållet behöver inte luftas.

11. Fyll på med 2%-ig saltlag om vätskenivån sjunker.

12. Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp.

Tips

Oöppnad burk håller i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst en månad.

Dela det här receptet med dina vänner!