Svamp-panna med brysselkål och lagrad ost

Svamp-panna

Publicerat:

Grön och skön vardagsfavorit som blir färdig på nolltid. Det bästa med pyttipanna är ju just att det är en rätt som baseras på ”man tager vad man haver” så har du några rotfrukter som t ex morot, palsternacka eller rotselleri hemma som börjar sjunga på sista versen så går de givetvis fint att ersätta en del av potatisen med!

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    fast potatis
  • 1,5tsk
    nymortlade kumminfrön
  • smör
  • 0,25
    purjolök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 250g
    färsk brysselkål
  • 250g
    färsk svamp, t ex kantareller, trattkantareller eller skogschampinjon
  • 2st
    syrliga, fasta äpplen
  • 1kruk(or)
    bladpersilja
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • riven långlagrad ost, t ex västerbotten eller prästost
  • 4st
    råa äggulor

Så lagar du

  1. Skala potatisen och skär den i centimeterstora tärningar.
  2. Strimla purjolök, hacka vitlök och kavrta brysselkålen.
  3. Rensa svampen och riv eller skär i mindre bitar.
  4. Kärna ur och skär äpplet i mindre tärningar.
  5. Hetta upp en stor stekpanna (eller 2 mindre) med smör och stek potatis och kummin på medelvärme i några minuter. Rör om då och då så inte potatisen bränns vid.
  6. Tillsätt övriga ingredienser förutom äpple och persilja i pannan och fräs tills löken är mjuk och potatisen börjar få lite färg och är mjuk.
  7. Tillsätt äpple och finhackad persilja och fräs i ytterligare någon minut.
  8. Smaka av och servera med generöst med riven ost och rå äggula.

Dela det här receptet med dina vänner!