Svampbuljong med nystekta kantareller, pocherat ägg och dragon

Svampbuljong med nystekta kantareller, pocherat ägg och dragon

Publicerat:

Tillagningstid:

Bra sätt att ta tillvara på svamparnas mindre vackra delar. Resultatet blir saftigare än man kan tro!

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    svamp
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    lagerblad
  • 10kvist(ar)
    timjan
  • 250g
    kantareller
  • 2st
    schalottenlökar
  • 4st
    ekologiska ägg
  • 4kvist(ar)
    dragon
  • champinjonsoja eller vanlig soja
  • osaltat smör
  • ättika
  • salt, peppar

Så lagar du

1. Börja med att riva ner svampen i en ugnsfastform tillsammans med vitlöken, lagerbladen och timjan. Häll i 1 liter vatten i formen och täck med plast film (värmebeständig) eller ett tättslutande lock och baka i ugn över natten på 100 grader.

2. Ta ut formen ur ugnen och låt svalna. Sila buljongen genom en finmaskig sil och reducera försiktigt på spisen. Smaka av med salt, svartpeppar och lite soja.

3. Knäck äggen i koppar med lite vatten i botten. Sjud upp 1 liter vatten med ättika och vispa försiktigt. Häll försiktigt i äggen och sjud försiktigt i ca 2 minuter. Ta upp äggen och lägg i isvatten, lyft upp och låt rinna av på papper.

4. Rensa kantarellerna och riv ner något så att de blir ungefär lika stora.

5. Skala löken och skiva i tunna ringar med kniv eller mandolin.

6. Stek svampen i en het panna, först helt torr sedan med lite matolja. Avsluta med en klick smör salt, peppar och löken och plockad dragon

7. Lägg ägget i en soppskål och den nystekta svampen i en krans runt om ägget och slå på varm buljong.

Dela det här receptet med dina vänner!