Taco carnita med chili sin carne

Taco carnita med chili sin carne.

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna rätt bygger på en fantastisk ärta som heter retrija. Alla kan inte få tag i denna och det går att lyckas lika bra med en gråärta för mixen är extraordinär.

Ingredienser

4 - 6portioner

Chili sin carne

  • 100g
    åkerböna, blötlagd
  • 100g
    retrijaärta, blötlagd
  • 1
    gul lök, finhackad
  • 2klyfta(or)
    vitlök, hackade
  • 2
    paprikor, röda
  • 6
    tomater
  • ½
    chipotlechili
  • 2
    röda chilis
  • 1
    habanero, fintärnad utan kärnor och vita lameller
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    rökt paprika
  • ½tsk
    kryddpeppar
  • 1tsk
    oregano, torkad
  • vinäger
  • salt och svartpeppar

"Guacamole” på åkerböna

  • 150g
    åkerböna, förkokt
  • 1påse(ar)
    spenat
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    rapsolja
  • 1
    grön tomat
  • 1kruk(or)
    koriander
  • salt och svartpeppar
  • 1
    chili, om man vill ha hetta

Pulled kungsmusseron

  • 5 stora
    kungsmusseron
  • 3msk
    svamppulver
  • 3kvist(ar)
    timjan
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • kallpressad rapsolja
  • salt

Tomatsalsa

  • 3
    tomater, mogna
  • 1
    rödlök, finhackad
  • 3
    ramslöksblad
  • 1msk
    äppelcidervinäger
  • salt och svartpeppar

Tortilla och tacoskal med åkerböna

  • 300g
    åkerbönsmjöl
  • ½tsk
    salt
  • msk
    majsolja
  • 4dl
    vatten
  • olja till fritering

Så lagar du

Chili sin carne

1. Tänd grillen. Grilla paprika och chili tills lätt svedda och mjuka under lock. Det går också bra att steka paprika och chili på spisen, men då får du inte den rökiga smaken.

2. Svetta lök och vitlök mjuk i lite olja. Tillsätt bönor och ärtor. Täck med vatten och tillsätt grovt hackad paprika och chili. Slå i kryddor, övrig chili och tärnad tomat. Låt sjuda under lock.

3. Tillsätt lite vatten efter hand tills ärtor/bönor är mjuka. Tillsätt vinäger, salt och svartpeppar. Låt koka ihop krämig och intensiv. Servera som den är eller till tacos.

"Guacamole” på åkerböna

1. Svetta vitlök mjuk i lite olja. Tillsätt bönor och lite vatten och salt. Lägg på lock och sjud i en 1 minut.

2. Häll upp i mixer. Tillsätt spenat och koriander. Mixa tills slätt. Vänd in tärnad grön tomat och smaka av med salt och svartpeppar.

Pulled kungsmusseron

1. Riv svampen i långa fiberstrimlor. Stek hastigt i lite rapsolja.

2. Tillsätt timjan, rosmarin och svamppulver. Rör runt och tillsätt vatten. Låt sjuda under lock tills mör och intensiv.

3. Låt vätskan koka bort och tillsätt ytterligare rapsolja. Stek gyllene och krispig. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tomatsalsa

Tärna tomater. Blanda med rödlök, strimlad ramslök och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.

Åkerbönstortilla

1. Lägg upp mjöl, salt och olja i en skål.

2. Koka upp vattnet och slå över mjölet. Rör ihop och knåda sedan ett par minuter.

3. Kavla ut tunt ca. 2-3 mm. Stansa ut rundlar 12-15 cm. Torrstek i stekpanna eller på häll till servering.

Tacoskal på åkerböna

1. Kavla ut samma deg som ovan supertunt, 1-2 mm. Stansa ut rundlar 10-12 cm.

2. Fritera i 160 graders olja tills gyllene och krispiga.

Servering

Lägg upp alla delarna i separata skålar och låt gästerna själva bygga ihop sina tacos. Eller tallriksservera genom att fylla tortilla eller tacoskal med chili sin carne och pulled kungsmusseron, toppa med såserna och garnera med lite koriander.

Dela det här receptet med dina vänner!