Temaki Sushi

Temakisushi

Publicerat:

Tillagningstid:

Lite som tacomiddag, fast på japanska! Temaki sushi är en särskilt enkel form av sushi som översatt från japanskan betyder ”handgjort”. Du behöver ingen rullmatta av bambu för tillagningen. Noriarken rullas nämligen för hand till en spetsig strut som sedan byggs med ris, fyllning och topping. Receptet kan också halveras i mängd och serveras som förrätt. Bästa sättet är att man självrullar ihop sin Temaki vid bordet.

Ingredienser

4portioner

  • 1paket
    noriark

Sushiris

  • 250g
    sushiris
  • 3tsk
    salt
  • 3msk
    socker
  • 4msk
    risvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)

Krämig rentartar

  • 200g
    reninnalår
  • 10cm
    gurka
  • 2st
    äggula
  • 1st
    schalottenlök, finhackad
  • 3msk
    soja
  • 1tsk
    mirin (sött risvin)
  • 1msk
    rostade sesamfrön

Krispig ostronskivling med tofu

  • 200g
    ostronskivling
  • 200g
    bomullstofu
  • 1st
    schalottenlök, finhackad
  • 3msk
    soja
  • 1msk
    socker
  • sesamolja
  • olja till stekning

Förslag på topping

  • 50g
    forellrom
  • smörgåskrasse
  • 2st
    salladslökar, finstrimlade
  • gari (inlagd ingefära)
  • rostade sesamfrön
  • salladsblad
  • chilimajonnäs

Så lagar du

Rentartar

  1. Putsa bort hinnor från reninnanlåret.
  2. Sota det hastigt runt om i het panna.
  3. Tärna ner det fint i ca 0,5 cm kuber.
  4. Blanda ihop det med resterande ingredienser till en krämig fyllning. Smaka av.

Krispig ostronskivling

  1. Riv ostronskivlingen i mindre bitar.
  2. Stek den krispig i olja.
  3. När svampen är krispig vänd ner den finhackade schalottenlöken och grovriven tofu.
  4. Låt steka ca 1 minut.
  5. Lägg till soja, socker, sesamolja och låt koka ihop.
  6. Avsluta med att vända ner den strimlade salladslöken.

Sushiris

  1. Tvätta riset varsamt i en stor skål. Byt vatten två, tre gånger, men håll inte på för länge. Max tio minuter. Lägg riset i en kastrull och slå på så mycket vatten att det täcker riset, plus en centimeter. Inget salt.
  2. Koka på max temp under lock tills så mycket vatten har kokat bort att ytan är i nivå med riset.Vrid ner till ettan och låt sjuda försiktigt tills allt vatten har absorberats.
  3. Lägg upp det kokta riset i en ugnsform och strö över salt, socker, vinäger­ och blanda föriktigt. Smaka av.

Montering

  1. Dela nori-arken i fyra rutor. Ta ett noriblad och håll den blanka sidan nedåt för att riset fastnar mot den matta sidan. Lägg på lite ris och valfri fyllning och topping. Prova dig fram.
  2. Rulla ihop till en strut eller bara vik ihop som en klämma.
  3. Doppa i soja och njut.

Dela det här receptet med dina vänner!