Thailändsk citrussallad med pomelo och vitlökskrisp

Frukt och sallad upplagt på en grön tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pomelo är en citrusfrukt som framförallt används i det asiatiska köket. Här är en sallad som är inspirerad av en thailändsk rätt som är smaksatt med jordnötter och friterad vitlök. Ät den gärna med limedoftande fiskspett. Pomelon är nära släkt med grapefrukt så hittar ni inte pomelo går det fint att ersätta med just det!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1st
    röd chilifrukt
  • 1msk
    fisksås
  • 1tsk
    strösocker
  • 1tsk
    salt
  • 1st
    lime
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • ca 1dl
    rapsolja
  • 1st
    pomelo (eller 4 st blodgrapes)
  • 2st
    salladslökar
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 1dl
    torrostade jordnötter

Så lagar du

  1. Börja med dressingen: Kärna ur chilin och hacka den fint. Rör ihop fisksås, socker, salt, limesaft och chili.
  2. Skala och skiva vitlöken tunt. Hetta upp oljan i en liten kastrull och lägg i vitlöken. Fritera den i någon minut. Den ska nätt och jämnt få färg. Lyft upp och låt rinna av.
  3. Skär av toppen av pomelon och gör snitt på sidorna så den lätt kan skalas. Lossa fruktköttet från hinnorna och skär fruktköttet i bitar.
  4. Strimla salladslöken, hacka koriander och jordnötter.
  5. Blanda ner pomelo i dressingen och vänd ner lök och koriander. Lägg på ett fat och toppa med jordnötshack och vitlökskrisp.

Dela det här receptet med dina vänner!