Timjansdoftande renstek

Timjansdoftande renstek

Publicerat:

Serveras med syltade, gröna tomater och pumpapuré med svamp och ost.

Ingredienser

4portioner

  • 800g
    renstek, putsad
  • 4dl
    vatten
  • några kvistar timjan
  • salt, vitpeppar
  • smör till stekning

Pumpapuré

  • 800g
    pumpakött, i bitar (ca 2 kg hel pumpa)
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 150g
    färsk svamp, i bitar
  • 2msk
    smör + smör till stekning
  • 1dl
    lagrad ost, riven
  • salt, vitpeppar

Görels syltade gröna tomater

  • 1kg
    små gröna tomater

Lag

  • 2dl
    ättiksprit, 12%
  • 3dl
    vatten
  • 6dl
    strösocker
  • 1tsk
    salt
  • 8-10st
    kryddnejlikor
  • 6st
    kryddpepparkorn
  • 3
    cm färsk el. torkad ingefära
  • 2st
    kanelstänger

Så lagar du

Renstek

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Gnid in köttet med timjan, salt och peppar.

3. Bryn i smör runt om, lägg i ugnsfast form. Stick in stektermometern i köttets tjockaste del, toppa med en smörklick och stek till innertemperatur 62 grader celsius.

4. Gör purén (nedan).

5. Låt köttet vila 10-15 minuter i smörpapper innan du skär upp det i ca ½ cm tjocka skivor. Toppa gärna med flingsalt.

Pumpapuré

1. Koka pumpa och vitlök mjuk i vatten, ca 10 minuter.

2. Stek svampen i smör.

3. Häll av vattnet från pumpan och låt ånga av.

4. Mixa eller stöt med en potatisstamp, smaka av med smör, svamp, ost, salt och peppar.

Syltade gröna tomater

Den här tomatinläggningen kommer från Go’kvälls Görel Jonsson som fick den första gången hos sin svärmor. Sagolikt gott till viltstek!

1. Ta bort fästet på tomaterna och skölj av dem.

2. Pricka tomaterna och koka dem i vatten några minuter, låt dem sedan rinna av.

3. Blanda ihop lagen och koka upp den.

4. Lägg i tomaterna och sjud dem i ca 8-10 minuter, beroende på storleken, de ska ha lite spänst kvar.

5. Lägg över dem i en glasburk.

6. Koka ihop lagen lite på hög värme, slå över tomaterna.

7. Förslut burken och ställ svalt några dagar.

8. Slå sedan av lagen, koka upp den igen, skumma och tillsätt ev. lite konserveringsmedel.

9. Låt lagen kallna och slå över tomaterna, förslut och ställ svalt i ca 2-3 veckor.

Tips

Skär av botten på pumpan så den står stadigt. Dela pumpan. Kärna ur med en matsked, lägg pumpan på skärbrädan med snittytan ner och skala med kniv.

Kärnorna sköljs i vatten, kryddas med salt och valfri peppar eller annan krydda och rostas gyllene ca 15 minuter i ugn, 175 grader celsius. Servera som snacks.

För de som inte har tid att göra de syltade tomaterna så passar även den sötsura sallad som finns i receptbanken alldeles utmärkt.

Dela det här receptet med dina vänner!