Timjansdoftande renstek
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 800grenstek, putsad
- 4dlvatten
- några kvistar timjan
- salt, vitpeppar
- smör till stekning
Pumpapuré
- 800gpumpakött, i bitar (ca 2 kg hel pumpa)
- 1stvitlöksklyfta
- 150gfärsk svamp, i bitar
- 2msksmör + smör till stekning
- 1dllagrad ost, riven
- salt, vitpeppar
Görels syltade gröna tomater
- 1kgsmå gröna tomater
Lag
- 2dlättiksprit, 12%
- 3dlvatten
- 6dlströsocker
- 1tsksalt
- 8-10stkryddnejlikor
- 6stkryddpepparkorn
- 3cm färsk el. torkad ingefära
- 2stkanelstänger
Så lagar du
Renstek
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Gnid in köttet med timjan, salt och peppar.
3. Bryn i smör runt om, lägg i ugnsfast form. Stick in stektermometern i köttets tjockaste del, toppa med en smörklick och stek till innertemperatur 62 grader celsius.
4. Gör purén (nedan).
5. Låt köttet vila 10-15 minuter i smörpapper innan du skär upp det i ca ½ cm tjocka skivor. Toppa gärna med flingsalt.
Pumpapuré
1. Koka pumpa och vitlök mjuk i vatten, ca 10 minuter.
2. Stek svampen i smör.
3. Häll av vattnet från pumpan och låt ånga av.
4. Mixa eller stöt med en potatisstamp, smaka av med smör, svamp, ost, salt och peppar.
Syltade gröna tomater
Den här tomatinläggningen kommer från Go’kvälls Görel Jonsson som fick den första gången hos sin svärmor. Sagolikt gott till viltstek!
1. Ta bort fästet på tomaterna och skölj av dem.
2. Pricka tomaterna och koka dem i vatten några minuter, låt dem sedan rinna av.
3. Blanda ihop lagen och koka upp den.
4. Lägg i tomaterna och sjud dem i ca 8-10 minuter, beroende på storleken, de ska ha lite spänst kvar.
5. Lägg över dem i en glasburk.
6. Koka ihop lagen lite på hög värme, slå över tomaterna.
7. Förslut burken och ställ svalt några dagar.
8. Slå sedan av lagen, koka upp den igen, skumma och tillsätt ev. lite konserveringsmedel.
9. Låt lagen kallna och slå över tomaterna, förslut och ställ svalt i ca 2-3 veckor.
Tips
Skär av botten på pumpan så den står stadigt. Dela pumpan. Kärna ur med en matsked, lägg pumpan på skärbrädan med snittytan ner och skala med kniv.
Kärnorna sköljs i vatten, kryddas med salt och valfri peppar eller annan krydda och rostas gyllene ca 15 minuter i ugn, 175 grader celsius. Servera som snacks.
För de som inte har tid att göra de syltade tomaterna så passar även den sötsura sallad som finns i receptbanken alldeles utmärkt.