Tonkabakelse

Tonkabakelse.

Publicerat:

Tillagningstid:

Tonkabönan kan användas till smakrika bakverk. Här kommer ett utmanande recept på en bakelse med en hel del tonka i sig. Browniebotten är gräddad i varmluftsugn. Kakformen är cirka 18 x 26 cm stor.

Ingredienser

Brownie

  • 150g
    strösocker
  • 60g
    vetemjöl
  • 20g
    mörk choklad
  • 2 g
    bakpulver
  • 1
    ägg
  • 1krm
    salt
  • 20g
    frysta, tinade hallon
  • 2tsk
    espresso eller väldigt starkt kaffe
  • 1tsk
    cognac eller rom
  • 90g
    brynt smör

Apelsinkräm

  • 450g
    apelsinjuice
  • 90g
    strösocker
  • 100g
    äggula (cirka 5 stycken)
  • 140g
    smör
  • 3g
    gelatin

Tonkabavaroise

  • 4g
    gelatin
  • 2
    tonkabönor
  • 180g
    mjölk
  • 35g
    strösocker
  • 60g
    äggula (3 stycken)
  • 200g
    vispgrädde

Chokladglasyr

  • 1
    tonkaböna
  • 100g
    mörk choklad (65-70%)
  • 50g
    mjölkchoklad
  • 100g
    vispgrädde
  • 20g
    mjölk
  • en knivsudd salt

Tonkakräm

  • 125g
    mjölk
  • 1
    tonkaböna
  • 1
    äggula
  • 20g
    strösocker
  • 100g
    mörkchoklad av god kvalitet

Så lagar du

Brownie

1. Smält chokladen och rör ut i det brynta smöret. Smöret skall inte vara varmare än 60 grader.

2. Rör ihop ägg och socker tillsätt allt och rör till en slät massa. 

3. Häll upp i väl smorda önskade formarform. Baka i 175 grader, cirka 10–15 minuter i varmluftsugn. 

Apelsinkräm

1.Börja med att reducera 450 gram pressad apelsinjuice till 225 gram

2. Lägg gelatinbladet i iskallt vatten i cirka 10 minuter.
Vispa ägg och strösocker slätt. 

3. Häll den reducerade varma apelsinjuicen över den uppvispade strösocker och äggblandningen. 
Blanda ordentligt med visp. 
Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp till 83 grader. 

4. Ta av kastrullen från spisen och krama ur vattnet ur gelatinet. Tillsätt gelatinet och rör om ordentligt så att gelatinet smälter i smeten. Tillsätt smöret och mixa så att det blir en slät kräm.

5. Häll krämen ovanpå brownien och ställ den i frysen i cirka 1 timme.

Tonkabavaroise

1. Hacka tonkabönorna i lite mindre bitar. Lägg dem tillsammans med mjölken i en kastrull och koka upp.

2. Ta kastrullen från plattan och låt bönorna dra i cirka 20 minuter.

3. Vispa grädden lätt (soft peaks), och ställ den i kylen.

4. Sila av bönorna. Lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten.

5. Vispa socker och äggula till en slät massa. Häll på mjölken under konstant vispning.

6. Värm blandningen till 83 grader. Krama ur vattnet och tillsätt gelatinet. Sila blandningen i en bred form och ställ den i kylen.

7. Rör då och då. Låt blandningen nå 25 grader.

8. Vänd försiktigt i den lätt vispade grädden. Häll tonkabavaroisen över apelsinkrämen och låt bakelsen stelna i minst 5 timmar.

Chokladglasyr

1. Hacka chokladen och mjölkchokladen till små bitar och lägg dem i en skål.

2. Dela tonkabönan i fyra delar. Koka upp tonkabönan, grädden, saltet och mjölken och låt blandningen dra i cirka 30 minuter.

3. Koka upp det hela igen och ta ur delarna av tonkabönan. Häll blandningen försiktigt under omrörning över chokladen. Rör tills tryffeln ”går ihop”.

4. Stryk ut tryffeln över den frysta tonkabavaroisen och låt den stelna i frys i cirka 1 timme.

5. Skär upp tonkabakelsen i önskade bitar. Spritsa tonkakrämen och dekorera med andra önskade ingredienser.

Tonkakräm

1. Hacka chokladen i riktigt små bitar och lägg dem i en bunke.

2. Dela tonkabönan i fyra delar.

3. Koka upp mjölken med den delade tonkabönan, och dra kastrullen från spisen. Låt tonkan dra i cirka 20 minuter.

4. Vispa ihop äggulan och sockret. Rör ner äggblandningen i mjölken och värm till 83 grader.

5. Häll mjölkblandningen genom en sil (så att tonkan blir avskild) och ner i den hackade chokladen under ständig omrörning.

6. Låt krämen svalna i kyl i cirka 4 timmar innan den spritsas i önskat mönster ovanpå bakelsen.

Dela det här receptet med dina vänner!