Udonnudlar

Udonnudlar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Udonnudlar är vetenudlar gjorda på enbart vetemjöl och vatten. En nudel som blir ganska tjock i jämförelse med andra nudlar. Det som gör denna nudel speciell är konsistensen. Den får tack vare sin tillredning en lite tuggigare och segare konsistens. Udon serveras vanligtvis i het buljong som tex i den traditionella nudelsoppan ramen.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    vetemjöl
  • 20g
    salt
  • 180ml
    vatten

Så lagar du

1. Blanda salt och vatten tills allt salt löst sig.

2. Häll i vattnet lite i taget i mjölet och arbeta in med fingrarna, det ska vara en lite hård deg.

3. Arbeta ihop tills allt mjöl absorberats, tillsätt några droppar med vatten vid behov.

4. Täck och låt vila i kylen ca 30 minuter.

5. Ta ut degen kör den på tjockaste läget i pastavalsen tills degen får rätt konsistens (använd kavel om du inte har maskin).

6. Kör igenom degen, vik ihop, vänd 90 grader och kör igen.

7. Gör om denna procedur 6–8 gånger och vila sedan degen igen minst 2 timmar i kylskåp. Att degen får vila länge är essentiellt för att få fram det rätta tuggmotståndet som bra udon ska ha.

8. Ta ut degen och kavla ut den en sista gång ca 3–5 mm tjock och vik plattorna på längden.

9. Skär dom med en vass kniv i ca 2–3 mm tjocka strimlor.

10. Koka i rikligt med lättsaltat vatten, eller frys in.

Mer om udonnudlar

Detta är en nudel som blir ganska tjock i jämförelse med andra nudlar och det som gör den speciell är konsistensen.

Den får tack vare sin tillredning en lite tuggigare och seg konsistens som passar perfekt till en skål buljong i t ex en ramen.

Dela det här receptet med dina vänner!