Vårfräsch nässelrisotto

Vårfräsch nässelrisotto

Publicerat:

Tillagningstid:

Späda nässlor har en fin, lite aromatisk ton och höjer smaken på en krämig risotto.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    gul lök
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 4msk
    olivolja
  • 4dl
    risottoris (arborio eller carnaroli)
  • 2dl
    torrt vitt vin (gärna sauvignon blanc)
  • cirka 1 ½liter
    grönsaksbuljong
  • 2dl
    förvällda nässlor (cirka 2 liter färska nässlor)
  • 3dl
    riven parmesanost
  • 25g
    smör
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Lägg nässlorna i kokande vatten i 2 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av.

2. Krama ur vattnet och hackade dem sedan fint.

3. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja några minuter i en tjockbottnad kastrull, utan att löken tar färg. Höj värmen något och rör ner riset. Låt fräsa i några minuter tills riset är blankt.

4. Tillsätt vinet, rör om och låt koka in. Tillsätt den varma buljongen i omgångar och rör sakta tills riset absorberar all buljong.

5. Risotton är klar när den är krämig och riset fortfarande har ett tuggmotstånd, cirka 20 minuter. Rör ner de förvällda nässlorna, parmesanost och smör. Smaka av med salt och peppar. 

Dela det här receptet med dina vänner!