Västerbottenpaj mini

Västerbottenpaj mini

Publicerat:

Tillagningstid:

En perfekt minipaj att ha till stora kalas eller små bjudningar.

Ingredienser

20portioner

  • 2dl
    vetemjöl
  • 1,5 dl
    dinkelmjöl
  • 1/2 dl
    sesamfrön+1/2 dl till garnering
  • 75g
    kallt smör, i bitar
  • ½tsk
    salt
  • 1dl
    crème fraiche
  • 1 msk
    kallt vatten

Fyllning

  • 3st
    ägg
  • 2dl
    grädde
  • 1tsk
    salt
  • ½tsk
    vitpeppar
  • 200g
    Västerbottensost, riven
  • 100g
    löjrom
  • 1dl
    crème fraiche
  • 1st
    hackad röd lök

Så lagar du

Du behöver: 20 små pajformar eller mazarinformar, 4-5 cm.

1. Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla ut på mjölat bakbord, ca 5 mm tjock.

2. Ta ut ca 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas. Degbitarna ska vara lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter.

3. Gör fyllningen under tiden: Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Sätt ugnen på 225 C. Fyll pajskalen med ost, häll äggstanningen ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter, de är klara när ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.

4. Servera som de är eller med löjrom, crème fraiche och lök.

Dela det här receptet med dina vänner!