Västerbottenspaj med grönsaksros

Västerbottenspaj med grönsaksros.

Ingredienser

6 - 8portioner

Pajdeg

  • 2dl
    vetemjöl
  • dl
    dinkelmjöl
  • ½dl
    sesamfrö
  • 75g
    kallt smör i bitar
  • ½tsk
    salt
  • 1dl
    crème fraiche
  • 1msk
    kallt vatten

Fyllning

  • 2
    squash, mellanstora i tunna skivor (gärna en grön och en gul)
  • 2
    morötter, stora i tunna skivor på längden
  • 200g
    lagrad ost, t ex Västerbotten, riven
  • 3
    ägg
  • 1
    äggula
  • 2dl
    crème fraiche
  • 1dl
    grädde
  • salt

Till servering

  • några kvistar färsk timjan
  • grönsallad

Så lagar du

1. Börja med pajdegen. Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat.

2. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet. Lägg i plast och låt vila i kylen minst en timme.

3. Ta fram och låt den bli lite varm. Kavla ut på mjölat bakbord, cirka 5 millimeter tjock och lägg den i en pajform cirkaa 24 cm. Ställ i kylen minst en timme.

4. Förgrädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter i 200 grader vanlig ugn. Låt svalna. Strö hälften av osten i botten på pajskalet.

5. Gör äggstanning: Vispa ihop ägg, crème fraîche, grädde och salt.

6. Förbered fyllningen: Skiva grönsakerna på mandolin eller med potatisskalare/osthyvel. Rulla ihop en squashskiva till en rulle, ställ i pajskalet. Bygg på genom att linda morötter och mer squash tills pajskalet är fyllt.

7. Häll på äggstanning och strö på ost över.

8. Grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

Serveringstips

Servera gärna med grönsallad och några kvistar färsk timjan.

Dela det här receptet med dina vänner!