Vegetarisk saffransgryta med couscous

Vegetarisk saffransgryta med couscous

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1
    gul lök
  • 4
    vitlöksklyftor
  • 3msk
    olja
  • 1g
    saffran
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    torkad mynta
  • 4kvist(ar)
    bladpersilja
  • 2tsk
    salt
  • peppar
  • 6dl
    vatten
  • 1
    habanero
  • 1msk
    sweet chili
  • 300g
    kokta kikärter
  • 4
    morötter
  • 4
    potatisar
  • 2
    sötpotatisar
  • 1
    zucchini

Couscous

  • 2 ½dl
    couscous
  • 1 ½msk
    smält smör eller olivolja
  • ca 3 ½dl
    vatten, eller följ anvisning på förpackningen
  • ½tsk
    salt
  • ½tsk
    gurkmeja
  • ½dl
    russin

Så lagar du

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Häll olja i en stor kastrull, lägg i löken. Fräs lök och vitlök på högsta värme några minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
  3. Häll i saffran och rör om. Lägg i tomatpurén och rör om. Tillsätt alla andra kryddor och rör om. Smaka av med salt och lägg i persiljan.
  4. Häll i vattnet, låt koka upp och sänk sedan till medelvärme. Lägg i habaneron eller valfri chilisort, samt sweet chili. Rör om och smaka av om det behövs mer av salt, peppar eller annan krydda enligt önskemål.
  5. Låt grytan puttra under lock på låg värme 30 minuter.
  6. Om du använder kikärter på burk, skölj dem. Häll kikärterna i grytan.
  7. Skala och skölj morötter, sötpotatis och potatis. Slanta morötterna (inte för tunna skivor). Dela potatis och sötpotatis i mindre bitar. Skölj zucchinin och skär den i tärningar.
  8. Lägg alla grönsaker i grytan och koka ytterligare 10 minuter under lock på svag värme. Grytan är klar när grönsakerna börjar bli mjuka (de ska inte vara överkokta).
  9. Under tiden grytan kokar färdigt, laga couscous. Blanda couscous med smält smör och lite salt. Blanda med händerna och rör om tills smöret eller oljan och couscousen har blandats. Välj sedan ett av följande tillagningssätt:

    Micro: Lägg couscousen i en skål, häll över 5 msk vatten och lös upp gurkmejan i vattnet. Täck skålen och micra 2 minuter.

    Spis: Koka upp 2 dl hett vatten, lös upp gurkmejan i vattnet, häll över couscousen, täck med ett lock och låt stå 4 minuter.
     
  10. Vid båda tillagningssätten ska du använda en gaffel för att luckra upp couscousen, använd eventuellt händerna om den klumpar ihop sig.
  11. Blanda i russinen i couscousen när den är färdig. Servera grytan i en separat skål.

Dela det här receptet med dina vänner!