Vispad vinbärspannacotta med mandelcrumble
Publicerat:
2024-03-06Tillagningstid:
Har du inte testat att vispa en pannacotta till ett härligt luftigt fluff så är det dags nu? Smaken av vinbär är ljuvligt sötsyrlig och gifter sig fint med den krämiga gräddsmaken och ett krispigt mandelsmul. En vinnardessert!
Ingredienser
4 - 6portioner
- 225gfrysta svarta vinbär
- 0,5dlströsocker
- 5dlvispgrädde
- 1vaniljstång
- 2gelatinblad
Mandelcrumble
- 200gsmör
- 3dlmjöl
- 1,5dlströsocker
- 100gmandelmjöl (ca 2,5 dl)
- 1tsksalt
- 0,5dlmandelspån
Så lagar du
- Lägg vinbär och socker i en kastrull, värm på tills sockret smält, mixa med en stavmixer till en puré. Sila purén genom en sil så kärnorna försvinner.
- Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna.
- Koka upp puré, grädde, vaniljfrön och den hela vaniljstången. Tag av från värmen när de första bubblorna visar sig.
- Tag upp vaniljstången, krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i pannacottan. Häll pannacottan i en bunke och ställ i kylen över natten.
- Nästa dag: vispa pannacottan fluffig och tjock. Lägg i spritspåse.
- Lägg upp mandelcrumble på tallrik och spritsa på pannacotta. Garnera gärna med mynta eller oxalis.
Mandelcrumble
- Sätt ugnen på 180°
- Smält smöret i en liten kastrull och värm tills det börjar mörkna något. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Häll det smälta smöret tillsammans med de andra ingredienserna förutom mandelspån och rör om ordentligt. Blanda ner mandelspånen.
- Bred ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt in den i ugnen och grädda i 25 -30 minuter. Rör om ungefär var tionde minut så det inte bränns vid.
- Låt svalna helt och förvara i lufttät burk. Smulet håller sig i ett par veckor.