Vit kladdkakstårta med citron

Vit kladdkakstårta.

Ingredienser

  • 150g
    osaltat smör
  • 1
    citron
  • 2
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • dl
    vetemjöl

Vit chokladganache

  • 300g
    vit choklad
  • 3dl
    grädde

Marängsmörkräm med lemoncurd

  • 3
    äggvitor
  • 250g
    socker
  • 250 g
    smör, rumsvarmt
  • ½burk(ar)
    lemoncurd, rumsvarm

Till montering

  • 200g
    blåbär
  • vispad grädde
  • ätbara pappersblommor

Så lagar du

1. Smörj och bröa en form, cirka 20 centimeter, om du vill göra en klassisk, låg kladdkaka. Vill du göra en tårta med flera lager så dubblar du receptet och fördelar smeten i fyra mindre formar, cirka 16 centimeter.

2. Smält smöret. Tillsätt saft och rivet skal från en citron. Blanda även ned ägg, strösocker och vaniljsocker i smöret. 

3. Sikta ned mjölet i smeten och vispa eller rör om tills smeten är slät. 

4, Häll smeten i formen/formarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter på 150 grader.

5. Hacka chokladen till ganachen och häll upp den i en värmetålig skål. Värm upp grädden i en kastrull tills den bubblar lätt, den ska inte koka.

6. Häll den heta grädden över chokladen, låt det smälta ihop och rör försiktigt då och då tills det är helt smält. Ställ in i kylen några timmar, eller över natten. 

7. Du kan använda ganachen som den är, som slät fyllning, eller så vispar du upp den så den blir lite fluffigare. 

8. Värm äggvitor och socker till marängsmörkräm i en rostfri skål över ett vattenbad. Rör nu och då med en handvisp. Dra av plattan när du ser att sockret har smält, då är smeten cirka 65 grader. Vispa med elvisp eller assistent tills det är vitt och fluffigt.

9. Tillsätt sedan rumsvarmt smör lite i taget när marängen är sval. Tillsätt citronskalet och citronsaften samt eventuellt lite livsmedelsfärg. Vispa sedan tills den är helt kall.

10. Tillsätt lemoncurden och vispa tills den är helt slät.

11. Lägg första bottnen på ett vackert fat. Bred ut chokladganachen över bottnen och toppa med blåbär.

12. Fortsätt varva resterande lager på samma sätt. Spackla tårtan med marängsmörkrämen och dekorera tårtan med spritsad grädde och små blommor av waferpaper.

Tips

Tårtan är som godast när den är mjuk och rumstempererad, så ta ut den ur kylen i god tid före servering. Servera med en klick vispad grädde. 

Dela det här receptet med dina vänner!