Så tycker partierna om lag och ordning


Gängkriminaliteten i Sverige är ett växande problem som sprider sig runt om i landet, samtidigt hör vi om allt yngre brottsaktiva personer. Därför har frågan om lag och ordning blivit en av väljarnas viktigaste frågor. Men hur vill riksdagspartierna stoppa gängkriminaliteten? Vilka åtgärder bör prioriteras?

SVT har ställt fem frågor om lag och ordning till landets riksdagspartier.


Välj fråga nedan eller scrolla vidare för att se hur partierna har svarat.

Borde socialtjänsten omhänderta barn med hjälp av lagen om vård av unga (LVU) i större utsträckning än vad som görs idag?

Borde staten gå in med mer resurser för fritidsaktiviteter, som exempelvis till idrottsföreningar och fritidsverksamheter, i utsatta områden som en förebyggande åtgärd?

Slopad ungdomsrabatt för den som är över 18 år vid allvarlig brottslighet började gälla tidigare i år. Bör skärpta straff införas även för de som är under 18 år som en åtgärd för att motverka ungdomsbrottsligheten?

Bör sekretessen mellan myndigheter slopas?

Flera partier vill se skärpta straff för en rad brottsrubriceringar, som exempelvis vapenbrott och narkotikainnehav. Ger det effekt trots låg uppklarningsgrad gällande brott i den gängkriminella miljön?

Borde socialtjänsten omhänderta barn med hjälp av lagen om vård av unga (LVU) i större utsträckning än vad som görs idag?Så svarar partierna

Borde staten gå in med mer resurser för fritidsaktiviteter, som exempelvis till idrottsföreningar och fritidsverksamheter, i utsatta områden som en förebyggande åtgärd?Slopad ungdomsrabatt för den som är över 18 år vid allvarlig brottslighet började gälla tidigare i år. Bör skärpta straff införas även för de som är under 18 år som en åtgärd för att motverka ungdomsbrottsligheten?


Bör sekretessen mellan myndigheter slopas?Så svarar partierna

Flera partier vill se skärpta straff för en rad brottsrubriceringar, som exempelvis vapenbrott och narkotikainnehav. Ger det effekt trots låg uppklarningsgrad gällande brott i den gängkriminella miljön?Så svarar partiernaDesirée PerssonReporter

Sofia YohannesReporter

SVT DatajournalistikWebbproduktion

Se mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 13 juni 2022