Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd. Foto: Noella Johansson / TT

Vd:n övertygade kunderna att allt stod rätt till


Birgitte Bonnesen är hyllad vd för Swedbank sedan våren 2016. Ett arbete som ger henne en lön på över 1 miljon kronor per månad. Hon har jobbat över 30 år i banken och står för stabilitet och en ledarstil som är nära bankens kärnvärden, där lokala affärer och låg risk är i fokus.

På eftermiddagen den 3 oktober 2018 rasar Swedbanks aktiekurs. Uppgifter från nyhetsbyrån Bloomberg indikerar att fler banker kan vara inblandade i den härva med penningtvätt som skakar Danske Bank. Vd:n för Swedbank, Birgitte Bonnesen, använder hela sitt förtroendekapital för att vända de negativa skriverierna. Och hon lyckas.

När Swedbank presenterar sin rapport för tredje kvartalet tar Birgitte Bonnesen udden av alla kritiska frågor. I flera intervjuer förklarar hon att Swedbank är en helt annan slags bank. Att de fokuserar på inhemska företag och privatkunder och alltid agerar kraftfullt om de upptäcker oegentligheter:

– Vi har kollat för alla de kunder som har kommit ut från Danske Bank och det finns inga av dem som har varit eller är kund i Swedbank, säger hon till SVT.

Spela klippet för att se intervjun med Birgitte Bonnesen från oktober 2018. Foto: SVT

Budskapet går hem och Swedbanks aktie återhämtar sig. För varför skulle man inte lita på det tydliga budskapet från bankens högsta chef?

Tar över i Baltikum

Birgitte Bonnesen är född och uppvuxen i Danmark och har arbetat inom Swedbank sedan 1987, då hon klev in på Första Sparbanken i Stockholm. Det var långt innan den internationella expansionen startade och banken tog namnet Swedbank.

I sitt eget sommarprogram 2017 beskriver hon sig själv som allt annat än karriärsinriktad.

– Jag hade aldrig någon plan för mitt arbetsliv eller karriär och i dag måste jag säga att det var rätt. För mig gäller det mer om att vara öppen och nyfiken och ta livet som det kommer, det blir ändå aldrig någonsin som man kunde tro, det händer så mycket på vägen, berättade hon för Sveriges Radios lyssnare.

Birgitte Bonnesen tillsammans med två andra sommarpratare: Percy Nilsson och Rune Andersson. Foto: Tomas Oneborg / TT

Resan till den absoluta toppen i Swedbank inleds 2009. Dåvarande vd Michael Wolf stuvar om i ledningen i spåren av finanskrisen och utser Birgitte Bonnesen till chef för bankens internrevision. En funktion som ska säkerställa att banken följer reglerna och inte tar för stora risker.

Swedbanks största problem finns i Baltikum. Ansvaret för Estland, Lettland och Litauen axlar Birgitte Bonnesen i augusti 2011. Samtidigt tar hon plats i koncernledningen. Men att få de tre länderna att samarbeta ska visa sig bli svårt.

– Dock tyckte varje land att det skulle vara precis på deras sätt. Ingen ville åka till Sverige på möten, berättar Bonnesen i Sveriges Radio.

I dag är det baltiska affärsområdet det mest framgångsrika

Birgitte Bonnesen, vd Swedbank


Bonnesen skaffar en bostad i Riga och lyckas till sist skapa ett bra arbetsklimat, berättar hon.

– Det fanns en otroligt stark underliggande vilja, i banken, hos myndigheterna och politikerna, att bygga nya starka strukturer för framtiden. Att ligga i framkant och vara bäst. I dag är det baltiska affärsområdet det mest framgångsrika i min bank.

Tar över som vd

Efter tre och ett halvt år i Baltikum kommer nästa karriärkliv. Michael Wolf flyttar hem henne till huvudkontoret och rollen som chef för den svenska bankverksamheten.

Det är där hon befinner sig i februari 2016, då Swedbanks styrelse tvingar bort Wolf efter en period med kritiska granskningar från media och en intern maktstrid.

Birgitte Bonnesen efterträdde Michael Wolf som vd för Swedbank. Foto: TT

Anders Sundström är vid den här tiden ordförande i Swedbank och frågar Bonnesen om hon från ena dagen till den andra kan tänka sig att gå in som tillförordnad vd. Nästan 30 år efter att hon började i banken står hon nu inför karriärens absoluta höjdpunkt: att leda en av Sveriges största banker.

– Det kom väldigt plötsligt och jag blev chockad över att Micke lämnat. Sedan tänkte jag: "Shit vad coolt att han frågar mig!", sade Bonnesen till tidningen Affärsvärlden.

Några månader senare utses Birgitte Bonnesen formellt till vd. Hennes långa karriär i banken och det faktum att hon stått utanför de affärer och maktstrider som banken fått kritik för gör henne till ett naturligt val för Swedbanks styrelse.

– Jag representerar den kultur som är väldigt mycket Swedbank i grunden och jag har varit i en annan del av verksamheten under den här tiden, sade Birgitte Bonnesen till SVT Nyheter.

Vi är en bank som kännetecknas av låg risk

Birgitte Bonnesen, vd Swedbank


Och budskapet om Swedbanks kärnvärden, med rötterna i Sparbanksrörelsen, hörs redan från start 2016:

– Vi är en bank som kännetecknas av låg risk. Det är en del av vårt DNA, förklarade hon för Dagens Industri.

”Ensam kvinna i den absoluta toppen”

Vd-jobbet har gett Birgitte Bonnesen en lön på över en miljon kronor, per månad. I en intervju med Affärsvärlden beskriver hon sig som trogen banken hon jobbat i, under i stort sett hela sin karriär:

– Jag har jobbat i banken i 30 år. Jag har inga bisysslor eller sidouppdrag. Pengarna jag tjänat under åren har jag köpt Swedbankaktier och Robur-fonder för, sade hon till tidningen.

Birgitte Bonnesen började arbeta inom Swedbank, då Första Sparbanken, 1987. Foto: Lars Pehrson / TT

Under hennes tid som vd har Swedbank-aktien gått starkt, samtidigt som vinstutvecklingen varit stabil. Och 2017 utser Veckans Affärer Birgitte Bonnesen till den mäktigaste kvinnan i finansbranschen, med motiveringen:

”Hon är den riktiga långvägaren som plötsligt och oväntat fick chansen att ta över hela skutan. Snart är hon ensam kvinna i den absoluta toppen bland de allra största i branschen – en bransch där det kommer att dyka upp allt fler plötsliga och oväntade utmaningar.”

I maj fyller Birgitte Bonnesen 63 år. Hennes avtal med banken ger henne rätt att gå i pension vid 65 års ålder. Hon har inget bonuspaket, men däremot en fallskärm som ger henne 75 procent av den fasta årslönen under två års tid, om hon får sparken.

Birgitte Bonnesens karriär:



Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualiserng, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida