Från vänster: Ida Dannewitz, Lin Ivarsson, Lisa Hörnblad och Helena Rapaport. Foto: Bildbyrån

Krönika: Misslyckandet är ett faktum för Sveriges alpina fartsatsning

Publicerad

KRÖNIKA · De höga mål Svenska Skidförbundet har satt upp för sin fartsatsning har inte uppnåtts.

Tobias Hellman

expert alpint

2015 talades det om medaljchanser på hemma-VM i Åre och seger i Kitzbühels störtlopp 2022. Det siktades skyhögt.

Kanske var en hög målsättning nödvändig för att få med sponsorer på störtloppståget? Förbundskaptenen Tommy Eliasson Winter ordnade finanserna och satsningen påbörjades.

Tre och ett halvt år senare är misslyckandet är ett faktum.

Det blir inga medaljer på VM och svensk seger i Kitzbühel är utom räckhåll.

Tyvärr saknar Sverige fartkultur. Jämför man med Österrike och Schweiz så är är störtloppen i Kitzbühel och Wengen det största som kan vinnas. Så är det inte i Sverige.

Hur många av oss alpinintresserade svenskar saknar en svensk fartåkare som kan vinna störtloppet i Åre?

Ingemar Stenmark har format Sveriges alpina kultur och där ryms inte fartgrenarna. Enda gången Ingemar tog på sig hjälmen och skulle köra störtlopp höll det på att gå riktigt illa.

Fart har alltid varit med på undantag i Svenska Skidförbundet. Det har aldrig varit prioriterat. Eliasson Winter har nu visat vägen och han pratade tidigt om att fartsatsningen sänder en viktig signal till Skidsverige. En signal om att förbundet finns där för de åkare som har fartambitioner.

Helt väntat nådde man inte upp till målen om medaljer på hemma-VM. Men satsningen är viktig och skapar förutsättningar för framtida alpina fartframgångar.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.