Hansdotter åkte ur – Shiffrin historisk

Uppdaterad
Publicerad
Frida Hansdotter såg ut att gå mot ytterligare en fin pallplats efter att ha slutat på en tredje plats i det första åket. Men det som nästan aldrig händer för svenskan inträffade – hon åkte ur.
I stället blev bästa svenska Anna Swenn Larsson som slutade på en sjätte plats.

Sex svenskor tog sig vidare till det andra åket – ingen annan nation hade fler åkare vidare till andra åket.

Frida Hansdotter var främsta svenska och slutade på en tredje plats efter det första åket – 53 hundradelar efter amerikanskan Mikaela Shiffrin.

Men för Hansdotter skulle det inte gå lika bra i det andra åket som för en vecka sedan i franska Courchevel när hon slog Shiffrin och var snabbast av alla. 33-åringen åkte ur och missade därmed chansen till en ny pallplats och världscuppoäng.

– Någon gång ska det även hända Frida men aj, vad surt!, säger kommentatorn Björn Fargerlind.

Senast Hansdotter körde ur var för två år sedan, år 2016, i Levi.

Anna Swenn Larsson stod för ett sämre andra åk och tappade ganska direkt sitt försprång på 13 hundradelar och men slutade ändå sexa, 1,81 bakom Shiffrin.

Shiffrin historisk

Den amerikanska stjärnan Shiffrin var som vanligt i ledningen inför det andra åket och hade hela 48 hundradelar att gå på. Trots att hon passerade mållinjen som femte snabbast i det andra åket tog hon enkelt hem segern – igen. I och med segern är hon först någonsin att ta 15 världscupsegrar under ett kalenderår.

Slovakiskan Petra Vlhova slutade väntat på en andra plats och blev slagen med 29 hundradelar.

Fina svenska prestationer

Bortsett från Hansdotters uråkning stod övriga svenskor för fina prestationer.

Ylva Stålnacke klättrade från en 21:a plats till en 14:e plats och stod för en stark avslutning i det andra åket. En grön skylt dök upp när hon passerade mållinjen, tre hundradelar före den dåvarande italienska ledaren Lara della Mea och Stålnacke tog därmed världscuppoäng för tredje gången i karriären.

Magdalena Fjällström tog säsongsbästa med sin 16:e plats. Emelie Wikström slutade på en 19:e plats och Sara Hector på en 22:a plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer