Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anja Pärson minnas tillbaka: ”Det hände en gång i min karriär”. Foto: Bildbyrån

Anja Pärson gav upp på en tävling: ”Hände när jag var mentalt slutkörd”

Uppdaterad
Publicerad

Anja Pärson reagerar starkt på Mikaela Shiffrins uppgifter om det hårda alpina tävlingsprogrammet och att man inte hinner återhämta sig.

Hon berättar hur hon själv gav upp en gång.

– Det hände en gång i min karriär när jag liksom var mentalt helt slutkörd, berättar Pärson för Radiosporten.

Shiffrin kraschade svårt för två veckor sedan och är ännu inte återställd från knäskadan. Och isamband med pojkvännen Aleksander Aamodt Kildes krasch kom det tuffa tävlingsprogrammet i fokus.

”Jag håller absolut med dem som som tycker att vi behöver ta en titt på kraven som ställs på toppåkarna både från ett kalenderperspektiv samt schemat med kvällsprogram”, skriver Shiffrin på X.

Tappade fem till sju kilo på en säsong

I en intervju med Radiosporten berättar också svenska stjärnan Anja Pärson, som avslutade karriären 2012, om sina upplevelser.

– Den mentala kraft som du ska göra för att vara där uppe och slåss om segern hela tiden är enorm. Den är i gång dygnet runt, säger hon och berättar att hon inte fick i sig tillräckligt med näring och kunde tappa fem till sju kilo i vikt under en säsong för att hon inte hann äta ordentligt.

Pärson berättar också om den enda gång hon inte orkade ge allt utan tog sig ner medvetet långsamt efter att ha gett upp.

– Det hände en gång i min karriär när jag liksom var mentalt helt slutkörd. Jag hade ingenting mer att att ge, och det var en dubbeltävling på en gedigen, härlig ort med stor publik och allting. Men mentalt orkade jag inte prestera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när doldis knäcker Anja Pärson i jägarvilan i Mästarnas mästare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.