Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anja Pärson berätta om känslorna kring Jägarvilan – en gren hon kände en extrem press i. ”Jag sov inte mycket” Foto: SVT

Anja Pärson om jägarvilan i Mästarnas mästare

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska grenen Jägarvilan i Mästarnas mästare har varit en paradgren för tidigare alpina stjärnor.

Anja Pärson kände minst sagt pressen och vågade inte ens träna inför inspelningarna.

– Det var ångestladdat tidigt. Jag sov inte mycket natten innan, säger hon till SVT Sport.

Anja Pärson är en av deltagarna i årets säsong av SVT:s Mästarnas mästare. Redan när hon tackade ja snurrade tankarna kring en av de kommande grenarna.

– Jag visste redan när jag tackade ja att det är den grenen alla vill se mig göra. Med den historiken jag har som idrottare så tror jag att folk har höga förväntningar på mig. Det fanns bara en sak, att stå längst och helst ta rekordet från Järbyn, säger hon.

Mästarnas mästare

Vågade inte träna på grenen

Tidigare alpinisten Patrik Järvbyn slog rekordet i programmet 2022 när han stod i hela 26 minuter och sju sekunder. Tidigare har både Ingemar Stenmark (tio minuter 2011) och Frida Hansdotter (26 minuter och två sekunder 2020) från samma idrott haft rekordet.

Anja Pärson berättar att det var svårt att träna på Jägarvilan. Hon testade två-tre gånger för att känna på det men vågade inte testa sina gränser av rädsla att bli sänkt av dåliga resultat.

– Jag hade ingen aning om hur länge jag kunde stå, säger hon.

”Kanske historiens tuffaste”

Så hur gick tävlingen då? Pärson är förbjuden att avslöja det på förhand men ger en hint om att det blir sevärt.

– Jag kanske är partisk men historiskt har jag inte sett något starkare gäng i Mästarnas. Det finns sjuka utmaningar och ingen som ger sig. Jägarvilan kommer bli en sjukt tuff drabbning, kanske historiens tuffaste.

– Ingen går därifrån utan att ha galet ont. Det höll benen i smärta i flera dagar efteråt.

Mästarnas mästare har premiär på SVT 4 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mästarnas mästare

Mer i ämnet