Holmlunds tillstånd förbättrat – flyttad till vårdavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Anna Holmlund har efter elva dygn på neurointensivvårdsavdelningen vid Karolinska sjukhuset flyttats till en intermediär vårdavdelning. Hon andas nu utan hjälp från respirator men har inte återfått medvetandet.

– Det är positivt att hon klarar sig utan respirator och kan andas själv nu. Och man har kunnat ta bort alla sövande mediciner utan att hon har blivit försämrad av det, säger Jakob Swanberg, landslagsläkare, till SVT Sport.

Anna Holmlund kraschade svårt den 19 december och har legat nedsövd sedan dess. Den 27 december flögs hon hem till Sverige och Karolinska sjukhuset efter att ha vårdats i italienska Bolzano dessförinnan.

”Hon är fortfarande medvetslös”

Holmlund drabbades tidigt av en lunginflammation, men tack vare snabbt insatt effektiv behandling och hennes goda fysiska grundtillstånd återhämtade hon sig från det. Nu andas Holmlund själv utan hjälp från respirator och all sövande medicinering har tagits bort, men hon har inte återfått medvetandet.

– Hon är fortsatt medvetslös och de allvarliga skador hon har i hjärnan medför att hon inte återfår medvetandet trots att man tagit bort medicinerna som tidigare hållit henne nedsövd för att skydda hjärnan, säger Jakob Swanberg.

Stort stöd för Holmlund

Stödet för Holmlund har varit stort efter kraschen. Den närmsta familjen och pojkvännen och landslagskollegan Victor Öhling Norberg har funnits på plats vid 29-åringens sida och även konkurrenter har uttryckt sitt stöd.

– Anna är en väldigt stark konkurrent som jag älskar att tävla emot. Alla här tänker på henne, och hoppas att hon kommer tillbaka så snabbt som möjligt, sa Marielle Thompson till SVT Sport före jul.

Fakta: Anna Holmlund

Född: 3 oktober 1987, i Sundsvall.

Bor: Stora Essingen, Stockholm.

Klubb: Sundsvalls slalomklubb.

Främsta meriter: OS-brons 2014, VM-brons 2011, vinnare av den totala världscupen 2011, 2015 och 2016, 19 världscupsegrar.

Karriär: Holmlund var en lovande alpin åkare med flera ungdoms-SM-guld och spelade också i flicklandslaget i fotboll. Tävlingsdebuterade i skicross först som 20-åring och redan året därpå vann hon sin första världscuptävling. 2011 tog hon hem den totala världscupen. I OS-debuten 2010 slutade Holmlund sexa. Säsongerna därefter råkade hon ut för två allvarliga knäskador och karriären var i fara. Men hon kom tillbaka och tog brons i OS i Sotji 2014. Sedan dess har hon varit sportens dominant med segrar i den totala världscupen både 2015 och 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.