Axel Bäck lägger ner alpinkarriären Foto: Harald Steiner/Bildbyrån

Axel Bäck lägger ner alpinkarriären

Uppdaterad
Publicerad

Alpina slalomlaget hade en tung vinter – och nu tappar landslaget en av sina åkare.

28-årige Axel Bäck lägger ner en karriär som bland annat tagit honom till pallen i världscupen.

– Motivationen för att satsa 100 procent finns inte längre på samma sätt, säger han i ett pressmeddelande.

Visserligen avslutade André Myhrer säsongen med en seger i S:t Moritz och totalt fyra pallplatser, men det var ett landslag som överlag underpresterade. Axel Bäck själv slutade på 35:e plats i slalomcupen och 109:a på den totala rankningen. Myhrer var för övrigt ende svenske herråkare topp-50 i den sammanlagda världscupen.

Nu väljer Bäck att lägga ner elitsatsningen efter sex år i världscupen där han som bäst har en andraplats från Kranjska Gora och utöver det ett antal segrar på Europacupen och två SM-guld i slalom. Bäck, som tävlar för Saltsjöbadens SLK, har gjort två OS och till det första, 2010 i Vancouver kom han in både sent och överraskande och valdes till ”Årets stjärnskott”. Dessutom ett VM där han ingick, utan att köra, i det lag som tog brons i lagtävlingen.

Vinterstudion

– Det är självfallet tråkigt att Axel väljer att avsluta sin karriär. Axel har varit en bärande åkare i ett av världens bästa landslag och det har varit kul att följa hans karriär, säger den alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

Bäck själv har ännu inte bestämt sig för vad han ska satsa på istället, mer än att den alpina karriären är över.

– Nu vill jag ge mig tid att fundera över vad jag vill göra i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet