Chocken: Alphand bröt foten – borta i sju veckor

Publicerad

Estelle Alphand körde ur i första åket i slalom vid världscuptävlingarna i Killington i går kväll. Det var en smäll som tog värre än vad någon kunde se i dimman.
– Estelle föll olyckligt och har dragit på sig en fraktur i fotleden, bekräftar alpina landslaget via ett pressmeddelande.

Det är ett dråpslag inför hemma-VM i Åre som inleds i början av februari.

Det var efter andra mellantiden som Alphand grenslade en käpp och fick en vridning i foten. Hon ställde sig upp, med båda skidorna under fötterna, men satte sig igen.

– Hon kände direkt att något var av. Vi tog henne till läkare, där det konstaterades en fraktur i vänster nedre vadben, säger Lars Melin, alpin damchef, till SVT Sport.

Estelle Alphand befinner sig fortsatt i USA, och flyger under eftermiddagen amerikansk tid till Europa, och Frankrike, där hon kommer undersökas vidare. Nya röntgenplåtar kommer tas.

– Jakob Strandberg, läkaren har hand om detta. Han kommer uttala sig efter nya undersökningen.

Lykke Tham, läkare som ingår i SOK:s team, och befinner sig i Grenoble, är den som kommer utföra undersökningen. Svenska alpinlandslagets läkare kommer ha kontakt med läkarteamet i Frankrike.

– Det är den gången vi kommer ha, så vi inte flyger henne direkt till Sverige.

Rehabilitering för frakturen beräknas ta 6-8 veckor. Melin är hoppfull om att ha Alphand med i truppen till hemma-VM som avgörs 5-17 februari.

– Hon kommer hinna till VM. Sen får vi se om hon är konkurrenskraftig. Det är en annan femma. De som är bäst just då kommer att få åka. Många krigar om platserna, säger Lars Melin.

Här kraschar Alphand i dimman – och bryter foten

Alphand la själv ut en bild i sociala medier på den gipsade foten.

Foto: Instagram

Lars Melin låter hälsa att det är bra med Estelle Alphand, trots omständigheterna.

– Hon är proffsig. Hon tar det här bra. Hon vet vad som väntar. Det är hård träning som kommer genomföras. Det är många andra delar på kroppen man kan träna, även fast man har en fraktur på vaden.

Alphand kommer senare åka till Åre för att utföra träning och rehab på alpina nationalarenan.

Mikaela Shiffrin vann tävlingen i Killington före Petra Vlhova och Frida Hansdotter.

Alphand var 13:e i finländska Levis slalompremiär förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer