Elena Fanchini, här med sitt VM-silver från 2005, avled blott 37 år gammal. Foto: Kevin Frayer/AP/TT

Elena Fanchini död – 37 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare italienska alpina skidstjärnan Elena Fanchini är död.

VM-silvermedaljören i störtlopp 2005 blev 37 år gammal.

Det meddelar Italiens olympiska kommitté.

Fartspecialisten Fanchini vann två världscuptävlingar i karriären, ett störtlopp i Lake Louise 2005 och ett störtlopp i Cortina 2015.

Bortsett från dessa segrar var hennes i särklass främsta merit VM-silvret i störtlopp i Bormio 2005.

– Det var alltid full fart när Elena vara med, både på och utanför tävlingar. Hon var en fantastisk åkare på många sätt, säger hennes svenska konkurrent under ett par år, Anja Pärson, till Expressen.

– Det är oerhört sorgligt att Elena är borta nu. Mina tankar går till hennes familj och nära.

Avslutade karriären 2020

2018 missade hon OS i Pyeongchang efter att hon diagnostiserats med cancer i tjocktarmen. Hon blev dock friskförklarad och tränade för en comeback, men stoppades av skador. Hon meddelade 2020 att karriären var över, efter bland annat tre OS och sex VM.

Förra månaden kom beskedet att Fanchinis cancer var tillbaka. När Sofia Goggia vann störtloppet i Cortina förra månaden tillägnade hon segern till Fanchini.

– Jag vill tillägna denna segern till Elena Fanchini som går igenom en tuff tid. Elli, denna segern är för dig, sade Goggia då.

Två italienska VM-guld i år

Dagens besked kommer så klart som en tuff smäll för det italienska laget, vars VM i Frankrike inletts bra med två guld på tre tävlingar. Damernas super-G vanns av Marta Bassino och kombinationen av Federica Brignone.

Fanchini avled i sitt hem i italienska Solato, skriver Italiens olympiska kommitté på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.