Emelie Wikström väljer att avsluta alpina karriären. Foto: Bildbyrån

Wikström lägger skidorna på hyllan: ”Är inte där jag vill vara”

Uppdaterad
Publicerad

Alpina stjärnan, Emelie Wikström, 29, lägger skidorna på hyllan.

– Jag har tagit beslutet att lägga min kraft och energi på ett nytt kapitel i mitt liv, säger Wikström till skidförbundet.

Emelie Wikström debuterade i världscupen 2009. På sin meritlista har hon bland annat ett SM-guld och tio stycken topp-tio-placeringar i världscupen.

En åttondeplacering är hennes bästa VM-notering från 2017 och under Sotji-OS i Ryssland 2018 slutade Wikström sexa i slalomtävlingen där.

”Glad och stolt”

Nu har 29-åringen från Sävsjö bestämt sig för att avsluta den alpina elitsatsningen. Den riktiga motivationen som behövs för en satsning mot ytterligare en OS-säsong finns inte där, menar hon.

– Jag är så glad och stolt för att få ha upplevt och varit en del av den alpina cirkusen i femton år. Ett liv som gett mig en massa fantastiska vänner, upplevelser och erfarenheter. Men det är ett hårt liv där förberedelser och viljan att hela tiden prestera på topp kräver en hundraprocentig satsning, säger Wikström till skidförbundet och fortsätter:

– För den satsningen måste motivationen, passionen och inte minst kroppen vara på topp och efter att ha gjort en försäsong med siktet på mitt tredje OS, känner jag att jag inte riktigt är där jag vill vara. Därför har jag tagit beslutet att lägga min kraft och energi på ett nytt kapitel i mitt liv.

”En kulturbärare”

Sveriges alpina chef, Tommy Eliasson Winter, om Wikströms besked att avsluta sin elitsatsning:

– Emelie är del av en generation talanger som vid sidan av resultat också varit en kulturbärare i världscuplaget på damsidan och som med sin professionalism och sitt glada humör har inspirerat många vuxna att fortsätta sin satsning och många barn att testa åka skidor.

– Vi är glada och tacksamma att fått ha Emelie i vår verksamhet i alla dessa år och vet att med hennes fokus kommer hon lyckas med vad hon än tar sig för i framtiden, säger Eliasson Winter till skidförbundet.

MER ALPINT: Anna Swenn-Larsson laddar för ny säsong (5 okt 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.