Marcel Hirscher. Foto: Bildbyrån.

Fagerlind: ”Åkte så fort – man trodde inte det var möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

KRÖNIKA · Marcel Hirscher. Han har vunnit den totala världscupen de åtta senaste säsongerna. Snacka om att sluta på topp när Marcel Hirscher nu väljer att avsluta sin alpina karriär.
Flera gånger den gångna vintern lät han förstå att han började bli mätt och trött på livet som alpin världsstjärna, och att han funderade på att sluta. Han var även inne på det under VM i Åre. Han skulle fundera under sommaren.

Björn Fagerlind, kommentator på SVT Sport.

Björn Fagerlind

kommentator alpint

Många har undrat och väntat på besked. Men det har varit väldigt tyst från Hirscher-lägret. Inga träningsbilder på sociala medier. Det han har lagt ut har i stället handlat om att han kör motorcykel.

På presskonferensen i dag kom beskedet. Det är över.

Han slutar bara 30 år gammal. När han rimligen borde ha en del år kvar i världstoppen. Sju år yngre än Aksel Lund Svindal, fem år yngre än Lindsey Vonn och Felix Neureuther, några andra åkare som gjorde sin sista säsong den gångna vintern.

Vunnit allt

Men Marcel Hirscher tyckte det fick räcka nu. All träning, alla tävlingar, de ständiga förväntningarna på att vinna. Ständigt igenkänd och påpassad. Österrikes störste idrottsman i landets största sport.

Dessutom har han, nästan, redan vunnit allt som går att vinna. Två OS-guld, sju VM-guld, varav fem individuella, tre i slalom. På pallen i över hälften av sina världscupstarter och 67 segrar. Och alltså vinnare av den totala världscupen åtta gånger, trots att han nästan bara tävlat i två grenar, storslalom och slalom, vars cuper han också vunnit sex gånger vardera.

Fast det blev alltså inget OS-guld i slalom. De två gulden i Sydkorea 2018 kom i storslalom och kombination. I slalom åkte han ur i första åket, i den tävling som André Myhrer sedan vann.

Debuterade 2007

Marcel Hirscher debuterade i världscupen i en storslalomtävling i Lenzerheide i mars 2007. 26 åkare kom i mål, Hirscher slutade 24:a. Aksel Lund Svindal vann tävlingen och Hirscher hade även bl.a. Jens Byggmark före sig i resultatlistan. I december samma år kom så de första världscuppoängen och han kallades då ”den nye Benjamin Raich”.

När han nu väljer att sluta så tidigt ska man också komma ihåg att han, till skillnad från många andra åkare i världstoppen, har klarat sig hyfsat från skador. Många andra åkare har haft skadeperioder, vilket bidragit till att förlänga deras karriärer. I Hirschers fall är det egentligen bara VM 2011 som han missade av skadeskäl, sedan han brutit foten under en storslalom i Hinterstoder, två dagar innan VM skulle börja.

Kommer sakna honom

Vi kommer givetvis att sakna Marcel Hirscher. En åkare som ibland med rent brutala andraåk, efter ett mer ”normalt” första, kunde vända underläge till seger. Han åkte så fort så man trodde inte det var möjligt.

Man väntade på att han skulle åka ur, men han gjorde sällan det. Tvärtom kunde han verkligen konsten att rädda sig ur de mest besvärliga situationer. En egen stil, med stora vinklar, bara möjligt att genomföra med fantastisk balans, teknik och styrka.

Tråkigt att han slutar, så klart. Samtidigt som det kanske därmed blir mer ovissa och spännande tävlingar i vinter.

Och så den stora frågan: vem ska vinna den totala världscupen 2020?

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcel Hirscher har vunnit allt Foto: Bildbyrån

Hirschers meriter

Visa

OS-guld: 2
VM-guld: 5
Segrar i världscupen: 68 (Första 2010)
Pallplatser i världscupen: 138 (Första 2008)
Segrar av totala världscupen: 8

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.