Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Köll och Felix Monsén är båda kritiska mot fartsatsningen som Svenska skidförbundet lanserade 2015. Foto: Bildbyrån

Alpina åkarna sågar svenska satsningen: ”Fanns inte någon plan”

Uppdaterad
Publicerad

Målet var att göra Sverige till alpin toppnation.

Men mångmiljonförsöket från Svenska skidförbundet misslyckades – något som fått flera åkare att öppet kritisera satsningen.

– I mina ögon var det fel personer på fel positioner, säger tidigare landslagsåkaren Alexander Köll.

2015 lanserade Svenska skidförbundet en rejäl satsning på fartgrenar. En satsning som skulle göra Sverige till en framgångsrik nation i störtlopp och super-G.

Tillsammans med en sponsor satsades 15-20 miljoner kronor under en period på sex år.

Satsningen har dock inte motsvarat förväntningarna. Sverige kom till start med åtta åkare på hemma-VM i Åre 2019, men tog inga medaljer.

På OS i fjol fanns inga svenska fartåkare på startlinjen. I årets världscup har ingen svensk kommit till start.

Nu vädrar flera svenska åkare kritik mot satsningen och strategin från förbundet.

– Vi skulle vinna i Kitzbühel 2021. Vi skulle ta medaljer, men det kändes inte som det fanns någon plan på hur vi skulle ta oss dit, säger VM-åkaren Felix Monsén, som just nu är skadad, till SVT Sport.

”Målsättningarna var för stora”

Den tidigare fartåkaren Alexander Köll, som till slut la av på grund av skada, menar att man tog in fel personer i organisationen.

– Målsättningarna var för stora och i mina ögon tog man in fel personer på fel positioner, säger Köll och fortsätter:

– Vi var unga och visste inte vad som krävdes. Vi fick in en tränare som skulle ha hand om all reseplanering och träningsorganisation själv. Det är helt enkelt för mycket.

Helena Rapaport vad en del i det fartlag som det satsades på. Hon la av för tre år sedan, också på grund av skada.

– Jag tror att man hade behövt utvärdera längs vägen. När vi var så himla få hade man kanske behövt anpassa det lite efter oss.

Svarar: ”Friskt vågat”

Sedan satsningen lanserades har två av de högsta cheferna på skidförbundet slutat. I somras blev Karin Stolt Halfvarsson ny alpinchef. Trots kritiken från åkarna försvarar hon satsningen.

– De resurser man har i personer och pengar måste fördelas och prioriteras. Det var friskt vågat och hälften vunnet, utifrån den fatsatsningen och det som kommunicerats, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att vi hade nåtts av kritik som förbund oavsett. Hade vi haft för lågt satta mål, som att vi ska vara topp 30 till 2023, då hade det uppfattats som mellanmjölk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.