Ilka Stuhec tillbaka som segrare i alpina världscupen. Vann störtloppet i Val Gardena. Foto: Bildbyrån

Ilka Štuhec tillbaka som vinnare i alpina världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Hon styrde och ställde i alpina världscupen förrförra säsongen – när hon dominerade fartgrenarna. Nu är Ilka Stuhec tillbaka. Slovenskan vann störtloppet i Val Gardena med 14 hundradelar. – Hon tog i princip allt däruppe, säger SVT:s alpinexpert Tobias Hellman.

När Stuhec gick i mål i störtloppet i Val Gardena talade mycket för att slovenskan gjort ett krossåk. Hon var hela 51 hundradelar före tvåan Ramona Siebenhofer. Österrikiskan som vunnit två av tre träningsåk i Val Gardena.

Genombrott Delago

Men det blev spännande direkt. Unga italienskan Nicol Delago som startade efter Stuhec matchade slovenskans superåk. I mål var 22-åringen bara slagen av Štuhec med 14 hundradelar, ny tvåa. Pallplatsen var italienskans första i världscupen. Hon har tidigare gjort avtryck som junior. Två JVM-brons i störtlopp. Andraplatsen i världscupen genombrott på seniornivå.

VM-guldmedaljören från 2017, Ilka Štuhec, var skadad och borta hela förra säsongen. Hon har en sjätteplats i störtlopp från Lake Louise som tidigare bästa resultat den här säsongen. Hon var tvåa i det första av tre träningsåk i Val Gardena. Segern var hennes åttonde i alpina världscupen. Hennes senaste seger kom 15:e mars 2017, störtlopp, världscupfinalen i Aspen.

Štuhec debuterade alpina världscupen 2007. I december 2016 fick hon sitt stora genombrott genom att vinna tre världscuptävlingar i störtlopp på två veckor.

Lysande förstadel

Slovenskan satte vinnaråket i Val Gardena perfekt på den övre delen. – Hon tog i princip allt däruppe, en del där jag inte trodde det gick att ta tid på, säger SVT:s alpinexpetert Tobias Hellman.

Lisa Hörnblad slutade 25:a och tog nya världscuppoäng. Större förväntningar på Hörnblad i morgondagens super-G, efter tolfteplatsen i St Moritz förrförra helgen. 

Super-G onsdag

Tävlingen i Val Gardena var planerad att köras i Val d Isérè förra helgen. På grund av snöbrist i den franska skidorten fick tävlingarna flyttas. Tävlingsschemat är pressat, i och med flyttad tävling, med träning och tävling på samma dag. Tre träningsåk måste göras för att få genomföra tävlingen.

Det är första gången som Saslong, Val Gardena, arrangerar en världscuptävling på damsidan. Sedan länge ett klassiskt stopp på herrtouren.

Banan kortades för damtävlingen, och flera tekniska partier utelämnades, bland annat kamelhoppet.

Under onsdagen kör damerna super-G i Val Gardena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.