Ingemar Stenmark berättar om sitt superhopp

Uppdaterad
Publicerad

Den förre utförsåkaren Ingemar Stenmark är tillsammans med Björn Borg Sveriges kanske störste idrotts-ikon. Nu för tiden bor 63-åringen i Waxholm och servar familjen. Här följer en del intressanta uppgifter kring Stenmark i en stor intervju med Expressen.

Expressens Klara Svensson, som nyligen avslutade en framgångsrik boxningskarriär, intervjuade Stenmark i höstas och i dag publicerades den utförliga intervjun. Han har rekordet i antalet alpina världscupsegrar med 86, vann två OS-guld 1980, tre VM-guld och har tilldelats Bragdguldet.

Det finns nog ingen idrottsperson i Sverige som varit så folkkär.

Han umgås inte med så mycket folk utanför familjen. Ingemar nämner Tomas Brolin och J-O Waldner på frågan om vänner och beskriver sig som en ensamvarg som gillar att vara själv.

En vanlig dag hemma på Vaxholm börjar med att Ingemar kliver upp och gör frukost åt familjen innan han skjutsar yngsta dottern Iza till skolan. 

Han tränar minst varannan dag, framför allt cykling varvat med löpning. Någon gemensam cykelgrupp intresserar honom inte, han föredrar som sagt att träna själv.

Vad är du mest stolt över?

– Alla segrar i världscupen och att det blev en ändring av reglerna på grund av mig.

Ett av SVT:s mest framgångsrika klipp är när Ingemar hoppar upp för en mur i Mästarnas Mästare, där han kallar sin insats hyfsad (vann tävlingen) och att han kanske något förvånande beskriver sig som en träningsprodukt.

Jag vet inte om man skulle kalla ditt spänsthopp för hyfsat?

– Jo, men för min ålder kanske, men kollar du upp de som är bäst på det så är det en annan sak säger Stenmark som i intevjun i klippet ovan berättar för SVT att han tränade på en mur när han bodde i Monaco.

Ingemar var ett radarpar med Stig Strand från hembyn Tärnaby men blev mycket bättre.

Varför blev du bättre än Stig?

– Vi var ganska jämna, sen började jag gå ifrån honom lite. Han tyckte om det roliga i livet, haha, han spelade fotboll och sysslade med annat medan jag körde på och bara tränade, speciellt under sommarhalvåret.

Stenmark förvånade med att delta i Let's Dance 2015 som han också givetvis vann. Så varför ställde han upp?

– Let’s dance var en utopi för mig.

Varför?

– Jo, för att folk alltid tänker att jag ska kunna saker när det gäller sport, men dans har jag aldrig sysslat med. Här fick jag göra något helt annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.