Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Iransk tränare missar alpina VM – maken förbjöd henne att åka

Uppdaterad
Publicerad

Samira Zaragari är tränare för det iranska damlandslaget i alpint.

Men när laget i dag flög till VM i Italien var det utan tränaren.

Anledningen: Hennes make hade stoppat henne från att lämna landet.

– Det är väldigt olyckligt att kvinnor blir behandlade som barn, säger hennes ersättare Mina Bai.

Enligt iransk lagstiftning kan en make stoppa sin fru från att resa utanför landets gränser.

Denna lag utnyttjade Samira Zargaris make, när hon skulle resa till Italien för att leda landets fyra kvinnliga storslalomåkare i morgondagens VM-tävling i Cortina.

– Iranska regler säger att min äkta man bestämmer, berättar hon för den norska tidningen Dagbladet.

”Kan vara många orsaker”

Detta rapporterar iranska medier, som citeras av nyhetsbyrån AP. Varför han stoppat sin fru från att resa framgår inte av medierapporterna, men Mina Bai ger en teori:

– Det kan vara många orsaker till det. För iranska idrottskvinnor är detta tyvärr inte första gången det ske. En av orsakerna är att kvinnor som lämnar landet kanske inte vill åka tillbaka till Iran. Detta skrämmer deras makar. Många har lurat mannen för att få tillåtelse till det, för att sen fly från landet och lämna mannen, säger hon, och lägger till:

– Det är männen som har kontroll, och staten gör allt för att ge dem kontrollen och auktoriteten.

– På grund av kvinnofientliga lagar i landet måste kvinnorna få tillåtelse från deras äkta män, pappor eller vårdnadshavare för att få resa ut från landet. Det är väldigt olyckligt att kvinnor blir behandlade som barn.

Det är inte den första gången som en kvinna stoppas från ett internationellt idrottsmästerskap. Så sent som 2015 stoppades Niloudfar Ardalan från asiatiska mästerskapen i futsal, efter att hennes man tagit hand om hennes pass.

MER FRÅN VM: Shiffrins sjätte VM-guld (15 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.