”Jag åt för lite och tränade alldeles för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

För en idrottsstjärna kan sociala medier vara en guldgruva, med betalda sponsorbilder och reklamkontrakt. Men vad händer om vi vänder på myntet? Hur påverkas vi av att ständigt matas med perfekta bilder, perfekta kroppar och perfekta verkligheter? För Charlotta Säfvenberg ledde till kroppshets och psykisk ohälsa.

2015 stod Charlotta Säfvenberg för två raka tioplatser i världscupen och lyftes upp som ett av svensk alpinåknings nya stora löften. Sen försvann hon, från landslaget och backen. Orsaken? Sociala medier.

– Det var där det började. Man ser perfekta grejer på sociala medier och tror att det är så – och sen tillslut blir det en slags verklighet, att alla andra har det så bra och varför ser inte jag sådär ut eller varför är jag inte sådär stark eller har ett sånt perfekt liv, säger Charlotta Säfvenberg till SVT Sport.  

Strävan efter perfektion i skidbacken började skölja över i övriga delar i Charlottas liv. En redan krävande vardag blev bara tyngre och tyngre.

– Jag åt alldeles för lite och tränade alldeles för mycket, sett till vad jag fick i mig. Jag försökte göra bra ifrån mig i skolan, i skidbacken, i gymmet, hemma. Jag hade kliniskt rent hemma för att det skulle se perfekt ut. Det var ett nästan maniskt beteende, och det var inte bara kroppsfixerat.

Tagit hjälp av mental coach

Till slut orkade hon inte mer,

– Allt skulle vara perfekt. Så hjärnan var påslagen 24/7 och det är tröttsamt. Det orkar man inte.

Idag mår Charlotta bättre. Hon använder sig fortfarande av sociala medier men har via en mental coach lyckas få distans till alla intryck hon utsätts för.

– Man måste ta det med en nypa salt och veta att alla har sina problem. Även om världens bästa idrottskvinna uttrycker att allt är fantastiskt så har hon också sina problem och saker hon kämpar med.

Den här säsongen skulle bli det stor steget tillbaka till världstoppen för Charlotta. Men efter korsbandsskada under träningspass i mitten november tvingas hon nu stå över hela säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.