Stenmarks comeback i backen: ”Glad att jag tog mig i mål”

Uppdaterad
Publicerad

Det var nästan större ös under legendarernas tävling vid VM i Åre än när lagtävlingen avgjordes strax innan. Inte konstigt med gamla mästare som Pernilla Wiberg, Anja Pärson och Ingemar Stenmark i backen.
– Jag är glad över att komma i mål, säger Stenmark till SVT Sport.

Legendarernas legendar inom alpin skidåkning, Ingemar Stenmark, intervjuades av SVT Sports David Fjäll i målfållan. Han hade en hjälm på sig och inte den karatäristiska luvan från 1970-talet. Den omåttligt populäre 62-åringen slogs ut direkt i sitt första åk i åttondelsfinalen mot Kjetil André Aamodt, 47. Det bekymrade inte Stenmark eller publiken det minsta. 

Ingemar, jag tycker att du är i bra form.

– Tack det var snällt sagt, säger Stenmark.

Vad känner du själv?

– Jag är glad över att komma i mål.

Bättre än så var det, givet att du bara kört en port i år!

– Ja, exakt, ja.

Hur var det då?

– Det var kul för allt förutom min rygg.

Gjorde ryggen ont?

– Jag tror att alla har lite problem med ryggen.

Det är väl ett tecken på att tiden går?

– Ja, exakt. Aamodt hade också problem med sin rygg (Aamodt med ryggskydd fick hoppa av tävlingen efter att ha slagit ut Pernilla Wiberg i sin kvartsfinal).

Var det kul?

– Jo men det är ju en kul tillställning och få träffa gamla kompisar även fast det inte är så många i min ålder som är med.

Hehe, nej så är det ju. Vem tycker du sett fräschast ut av er legendarer?

– Jag har inte sett så mycket, tyvärr.

Jag kan säga att Fredrik Nyberg ser vass ut.

– Jaha, men han åker nog mycket skidor tror jag.

Lite fusk va?

– Ja, just det.

Vad säger du om inramningen?

– Det är fantastiskt med så mycket folk och bra arrangemang.

Schweiz vann lagtävlingen. Hur tycker du att den var?

– Det börjar ju bli tufft nu. Det är många lag som är bra. England hade lag och Argentina och Belgien ja. Det är många som har chans i parallellen.

Vem vann då? Ivica Kostelic, 39 år som slutade för två år sedan kan jämföras med 62-årige Stenmark som slutade för 30 år sedan, slog Fredrik Nyberg i finalen. På vägen dit hade Pernilla Wiberg slagit Anja Pärson med fyra hundradelar i en bejublad duell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer