Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Viaplay

Kristoffer Jakobsen åkte ur efter pjäxhaveri: ”Fastnade”

Uppdaterad
Publicerad

19 åkare bröt i det gropiga och puckelpistliknande underlaget. Kristoffer Jakobsen var en av dem.

Han flög ut ur det andra åket i Garmisch-Partenkirschen efter tio portar.

– Benskyddet fastnade i pjäxan. Jag har aldrig sett att det händer för några andra, förklarar Jakobsen för SVT Sport.

Förra säsongen präglades av uråkningar för Kristoffer Jakobsen. Det var därför extra imponerande när den svenske slalomstjärnan inledde säsongen med en fjärdeplats i premiären och följde upp med att komma sjua i Madonna di Campiglio.

I Garmisch-Partenkirchen blev det dock en ny uråkning, i det andra åket.

Mycket kan ha att göra med de svåråkta förhållandena som gjorde att första åket blev en föreställning i brutna åk. För varje åkare blev banan allt mer puckelpistlik. Jakobsen stod dock för ett kontrollerat åk och var 14:e efter första åket, 2,52 efter ledaren Henrik Kristoffersen.

Förklaringen till uråkningen

Även om arrangören gjort vad de kunde var det fortsatt svårt i det andra åket. Österrikaren Adrian Pertl bröt en bit in i sitt åk och Jakobsen flög ut ur banan vid tionde porten. När han sedan tog sig tillbaka in i banan lyckades han gränsla direkt.

– Sjukt synd att det där hände. Problemet som hände, som vi är medvetna om har hänt några gånger tidigare, är att benskyddet fastnade i pjäxan. Det ser man tydligt i ”slow motion”. Jag har aldrig sett att det händer för några andra, säger han till SVT Sport.

”Blivit lite för långa”

Det är dock inget nytt problem för honom.

– Benskydden har blivit lite för långa. Det är något i min teknik som gör att jag går ner med knäna och då när det lutar ifrån i sämre underlag är det större chans att jag fastnar och idag var det ju helkasst underlag.

Henrik Kristoffersen hade stor marginal till övriga efter första åket och lyckades hålla emot och sin första tävling för säsongen. Tvåa blev Manuel Feller och trea Clement Noel.

– Det känns väldigt bra, efter tre tredjeplatser i rad. Jag var rätt lugn faktiskt, andra åket var inte så illa, jag har kört i värre, säger Kristoffersen efter segern.

Tävlingens andra svensk William Hansson åkte ur redan efter några käppar i det första åket.

MER ALPINT: Här kör Alphand ur efter bara sju portar (27 december 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.