Henrik Kristoffersen kritiseras efter ”kärringuttalandet”. Foto: Bildbyrån

Kristoffersen i blåsväder efter ”kärringuttalande”

Uppdaterad
Publicerad

De norska lagkamraterna tar avstånd från Henrik Kristoffersens uttalande om att han ”körde som en kärring” efter att ha legat tolva i det första storslalomåket i Alta Badia.

– Det var ett ironiskt ordval eftersom ”kärringarna” hade kört ifrån honom i dag, säger den förra lagkamraten Nina Haver-Löseth.

Det gick sedan ännu sämre i andra åket för Kristoffersen som slutade 15:e. Och Kristoffersen som kör i egen regi fick se kollegorna i landslaget ta avstånd.

– Det är ytterligare ett litet misstag från hans sida, han uttryckerdet på ett sätt som är lite taktlöst. Jag tror inte att han menadedet så och jag skulle inte säga det själv, säger förra säsongens totalvinnare i världscupen Aleksander AamodtKilde till VG.

– Man borde vara lite försiktig i dagens samhälle. När det talasmycket om diskriminering är det inte ett uttryck man vill använda.Jag tror inte att han tänkte att det kunde vara riktat mot någon, men det är inte något vi står för,fortsätter Kilde.

”Omogetatt säga så 2020”

Kristoffersen sågades även i NRK:s Vinterstudiosändning av den förra lagkamraten Nina Haver-Löseth.

– Det var ett ironiskt ordval. För jag är säker på att några av”kärringarna” hade kört ifrån honom idag. Det är omogetatt säga så 2020, säger den förra slalomåkaren som slutade efter förra säsongen efter två vinster i världscupen under karriären.

Dagens stora norska överraskning var att 20-årige Atle Lie McGrath blev tvåa, blott 0,07 efter segrande veteranen Alexis Pinturault. 

– Jag vet att det är klichéaktigt att säga att man saknar ord men jag är helt stum. Jag säger åt dem där hemma att de fick en tidig julklapp, säger McGrath som kommer att köra måndagens slalom i Alta Badia med startnummer 45. Henrik Kristoffersen kommer till start med nummer 3. Ett par svenskar kommer till start: Kristoffer Jakobsen med nummer 17 och Jesper Brändholm som nummer 63.

Sändningen startar i SVT1 och Play 09.55.

MER ALPINT: Kilde snabbast i herrarnas störtlopp (19 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.