Kristoffersen i aktion under första åket i Söldens storslalomtävling. Foto: TT

Kristoffersens extrakilon ger bra slagläge

Uppdaterad
Publicerad

Sensationen Gino Caviezel, som varit sexa som bäst i världscupen, leder storslalomen i Sölden efter det första åket.

Det är en tät tävling och Henrik Kristoffersen är trea, blott 0,10 efter.

– Det kändes helt okej, säger norrmannen. 

Henrik Kristoffersen har lagt på sig sju kilo muskler för att få med sig mer fart och han gjorde ett bra förstaåk. Norrmannen, som står utanför det norska landslaget och gör en egen satsning, har tidigare varit sexa som bäst i den traditionsenliga storslalompremiären i Sölden.

– Det kändes helt okej även om det finns en del att jobba med, jag var lite småfeg i branten. Det var väldigt stabil åkning. Nu ska jag fokusera till hundra procent i andra åket, säger Kristoffersen iförd munskydd till SVT Sport.

SVT Sports expert Tobias Hellman såg en skillnad mot tidigare.

– Jag tycker att man såg en helt annan stabilitet och tyngd än tidigare, vilket man kunde se i branten, säger Hellman.

Omeriterad schweizare leder

Med startnummer tolv tog schweizaren Gino Caviezel, 28, ledningen trots ett par missar under racet. Vid andra mellantiden var Caviezel 0,24 efter vilket vid målgången vänts till en ledning med 0,06. Han har som bäst varit sexa i världscupen.

Slovenen Zan Kranjec, 27, är tvåa i det täta racet. Han har sex pallplatser i världscupen, alla i storslalom, varav två segrar.

Den enda svensken till start, Kristoffer Jakobsen, hade startnummer 61 men körde ur efter andra mellantiden. Han var då på 47:e plats, 2,23 efter täten.

Det var gnistrande vinterförhållanden på Rettenbachglaciären och även den högt belägna starten på över 3000 meters höjd, som i går var dimhöljd, badade i solsken.

Det ryska laget med tre aktiva ströks sedan två ledare testat postivt för covid-19. De tre åkarna har isolerats och väntar på återtester. Tävlingen i Sölden fungerar som ett test av att tävla under coronapandemin inför resten av säsongen. Publiken bestod av 250 utvalda personer.

SE MER: Här rutschar funktionären nerför branten – får inte stopp i snön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.