Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lucas Braathen avslöja beskedet och Pernilla Wibergs reaktion. Foto: Bildbyrån

Norsk chock: 23-årige Lucas Braathen lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Den alpina säsongen började med en norsk chock. Lucas Braathen, 23, berättade att han avslutar karriären – detta iförd vanliga kläder vid en presskonferens i Sölden, Österrike.

Hör Pernilla Wibergs reaktion efter beskedet om Braathen i spelaren ovan.

– För första gången på ett halvår känner jag mig glad efter att ha tagit det här beslutet, säger Braathen som tog fem världscupsegrar under sin korta karriär på fem år. Det var just ett halvår sedan som han tog beslutet som varit hemligt fram till i dag.

Förra säsongen vann han slalomcupen i världscupen.

– Man blir lite mållös. Vi fick reda på det igår kväll som en heads up. För hela gruppen är det chockerande, säger Alexander Aamodt Kilde till norska VG.

Pernilla Wiberg: ”Fake news”

SVT Sports expert Pernilla Wiberg hade en liknande reaktion och trodde först inte på den innan hon fick den bekräftad på norska sajter.

– Jag tänkte fake news, det kan inte stämma. Han var ju en av Norges mest lovande och framgångsrika åkare också med fem segrar, säger Wiberg.

Braathen säger att han känner sig fri för första gången på flera år. Han tillägger att han har livet framför sig som 23-åring.

Böter för brutet kontrakt

– Nu ska jag ut på en resa och det ser jag fram emot, säger Braathen.

Det har stormat runt Braathen den senaste tiden efter att han i höstas genomfört ett reklamjippo för ett klädmärke.

Det fick det norska skidförbundet att reagera. Under torsdagen blev det känt att skidförbundet i en skrivelse meddelat Braathen att han var föremål för böter efter att ha brutit mot deras marknadsrättigheter.

– Jag har blivit extremt respektlöst behandlad, säger han.

 I helgen inleds världscupen sedvanligt med storslalomtävlingar i Sölden, som SVT sänder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.