Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parastjärnan Ebba Årsjö visar upp sitt ben på sociala medier. Hör henne berätta om varför hon nu väljer att visa upp det. Foto: Instagram/Bildbyrån

Parastjärnan Ebba Årsjö visar sitt ben: ”Vill hjälpa andra”

Uppdaterad
Publicerad

I nästan hela sitt liv har Ebba Årsjö gjort allt för att dölja sitt muskelsvaga högerben.

Nu visar hon det på sitt Instagramkonto.

– Anledningen är att jag är så himla redo. Det är så många som undrar, frågar och inte fattar. Jag hoppas också att det kan hjälpa andra att våga vara sig själva, säger hon.

Den alpina parasportstjärnan uppmärksammades stort när hon – trots väldiga skadeproblem – i vintras vann två guld och tog ett brons i Paralympics.

Årsjö, 21, har en muskelnedsättning i högerbenet, en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom.

Hon hemlighöll sin funktionsvariation i 18 år. Nu kan den som vill se hur hennes högerben ser ut. Hon har lagt upp en bild iklädd bikini, tagen på en balkong på Mallorca, med texten: ”Jaa, hörni, det här är jag. Glöm inte att tycka om er själva.”

Vad fick dig att ta beslutet?

– Jag har tänkt i över ett år på att jag vill göra det. Hela det här året har jag räknat ned månaderna tills att jag ska ta några snygga bilder och lägga upp, säger hon.

– Jag snackar om att vara den där förebilden, pratar om allt man ska göra men själv har jag inte visat benet än.

Vad vill du uppnå med bilderna?

– Jag hoppas att det här kan vara till extra hjälp för andra. Jag känner att jag verkligen kan påverka människor och när man får höra att man varit en hjälp, då blir man riktigt glad i hela kroppen. Alla individuella idrottare är mycket ”ego”, tänker bara på sig själva och att vinna. Här får jag med något annat på köpet, gör något större.

Ifrågasatts av andra åkare

Publiceringen görs även för att tysta tvivlare.

– Många har undrat och frågat och ifrågasatt. Vissa har till och med varit lite arga och tyckt att ”hon borde inte vara här”, ”hon ljuger” och så där. Coacher och andra åkare har ifrågasatt varför jag är med när det ser ut som att jag har ett friskt ben.

Årsjö är öppen med hur funktionsvariationen format henne.

– Jag är inte jag utan det här benet. De senaste åren har det blivit som en identitet. Jag tjänar pengar på grund av benet, jag har fått en massa nya vänner, jag har en massa mål och jag är glad över benet.

– Tidigare påverkade det mig mer negativt. Det har tryckt ned mig, varit en börda och jag har känt hat. Det är fortfarande en börda på grund av smärta och medicinska problem, men det är något jag vant mig vid att hantera.

– Jag uppmanar andra att våga vara sig själva, oavsett om de har en funktionsvariation eller inte.

KLIPP: Årsjös nya liv i rampljuset: ”Säger ja till allt” (9 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årsjös nya liv i rampljuset Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.