Sara Hector utslagen direkt i parallell-kvalet vid VM. Foto: TT

Sara Hector: ”Det är jättetrist”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hector slogs direkt ut. Det kunde fastställas redan i heat nio.

– Jag har haft problem med is i år, och jag har inte mentalt självförtroende för det riktigt, säger Sara Hector till SVT sport.

Det är första gången som individuell parallell syns till i VM-formatet. Inför loppet var Sara Hector favorittippad bland svenskorna. Men när hon ställdes mot Lara Gut-Behrami var hon 77-hundradelar efter.

I det här formatet spelar det dock ingen roll om man hamnar efter sin motståndare, då det är det åtta snabbaste åkarna från den blåa, respektive röda banan går vidare.

Enligt Sara Hector har hon haft problem med is i år, och det är enligt henne underlaget som är det jobbigaste.

– Det är jag som inte hanterar det bra, jag provade backen efteråt, och då funkade det. Så det är någonting med mig som jag behöver öva på, säger hon.

Hur stor besvikelse är det?

– Det är jättetrist, jag har kapaciteten en bra dag att likaväl kunna vinna en sådan här tävling. Det är klart det är jättetråkigt att inte kvala då, säger hon. 

Sverige får dock med sig Estelle Alphand som ensam åkare till eftermiddagens åttondelsfinal.

I går hade Alphand kunnat placera sig väldigt bra i kombinationen, hon hade tagit in en hundradel på vinnaren Mikaela Shiffrin, när hon körde ur. I dag tog sig Alphand vidare till åttondelsfinalen på en sjätteplats, 61 hundradelar bakom Sloveniens, Meta Hrovat.

– Efter många tunga insatser där det inte fungerat för henne så får hon en liten framgång med att kvala in i det här getingboet, säger SVT:s kommentator Johan Ejeborg.

Det var inte bara Sara Hector som inte tog sig vidare, utan Jonna Luthman slogs även hon ut, med elfte tid i kvalet. Det innebär att en utav tre svenska åkare är vidare till finalen.

– Vi tar det vi får, vi var lite nerslagna här eftersom det var Sara Hector som startade först. Vi såg ganska tydligt att det här skulle bli lite grann på håret men att Estelle Alphand är med, kul, säger SVTs expert Pernilla Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.