Mikaela Shiffrin menar att idrottarna i det amerikanska skidförbundet står närmare varandra nu. Foto: Bildbyrån

Shiffrin efter Diggins Tour de Ski-seger: ”Pappa hade sms:at mig”

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska skidförbundet upplever en av sina bästa säsongsinledningar någonsin.

Alpina stjärnan Mikaela Shiffrin gläds åt sin kollega i längdlandslaget, Jessie Diggins, som tog hem totalsegern i Tour de Ski.

– Jag kan se framför mig hur pappa hade sms:at att ”Jessie vann, skicka ett meddelande till henne”, säger Shiffrin.

25-åringen menar att idrottarna inom de olika vintersporterna står närmare varandra nu än de gjort tidigare.

– Där vi är nu, det är som att det har öppnat en dörr. Det är som att alla idrottare ser på varandra med en större respekt nu. Inte att ”det jag gör är svårare eller bättre”. Det är bara otroligt att se att dina lagkamrater, i stort sett, i andra sporter gör bra ifrån sig. Särskilt i dessa tider när det inte är så lätt, säger Shiffrin i en intervju med Fis.

”Han förstod det”

I februari förra året gick Shiffrins pappa Jeff hastigt bort efter en olycka. Pappa Jeff var ett stort fan av all amerikanska vinteridrott, inte bara alpint.

– Ni har säkert sätt bilderna på när jag vann i Sotji och han står och storgråter, säger Shiffrin.

– Men tillsammans med pappa såg jag också när Jessie och Kikkan (Randall) vann sina guld i Sydkorea. Och han bölade då också. Varje gång han såg en spektakulär insats började han gråta och jag sa typ ”men pappa, sluta gråta.” Han blev så känslosam och rörd när han såg något som han visste krävde en sådan stor insats. Man ser just det ögonblicket av framgång, men det ligger år av arbete och uppoffringar bakom det. Han såg och förstod det.

– Jag kan se framför mig hur han skulle sms:a mig ”Jessie ligger till så här i Tour de Ski”, eller ”Jessie vann, skicka ett meddelande till henne”. Han brukade skicka sådana meddelande för att hjälpa mig att hålla koll på vad som hände.

KLIPP: Se det bästa från Tour de Ski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.