Mikaela Shiffrin och pappa Jeff på en bild från december. Foto: Bildbyrån

Shiffrin talar ut om sorgen efter pappan

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin var redo att göra comeback efter pappa Jeffs bortgång i början av februari, då stannade i princip hela idrottsvärlden upp. Nu berättar amerikanskan för CNN om sorgen efter faderns hastiga död.

– Precis innan jag ska gå och lägga mig, då är det som svårast. Då börjar tankarna snurra och jag tappar fokus, säger Mikaela Shiffrin.

Mikaela Shiffrin är trots sina 25 år redan nu ansedd som en av historiens bästa alpinåkare. Efter tre raka segrar i den totala världscupen så blev säsongen 19/20 en jobbig sådan. Efter en osedvanligt svag inledning så vändes världen upp och ner under början på februari. Mikaelas pappa Jeff gick hastigt bort efter en olycka och alpinstjärnan tvingades till en paus från tävlingarna.

”Då är det som sorgligast”

Att Mikaela och närmsta familjen var tätt sammansvetsade var ett välkänt faktum för medverkande i den alpina världscupen. Mamma Eileen håller ofta dottern sällskap i backen och pappa Jeff sågs vanligvis bland media i målfållan i ett försök att få den bästa möjliga bilden på dottern.

– Min pappa älskade skidåkning, säger Shiffrin till CNN över videolänk från hennes hem i Colorado och fortsätter:

– Precis innan jag ska gå och lägga mig, då är det som svårast. Då börjar tankarna snurra och jag tappar fokus. Jag börjar gå till alla minnen jag har haft med honom. Då är det som sorgligast.

Efter faderns död och tävlingspausen var planen för Mikaela Shiffrin att återvända till världscupen inför säsongsavslutningen i Åre. Tävlingarna i Jämtland ställdes som bekant in efter coronapandemins utbrott men det spelade mindre roll för Shiffrin.

– Jag kan nog ha varit den enda tävlanden i världscupen som bara var tacksam över att vara där, trots att inte loppet blev av. På många sätt var det en lika stor framgång för mig, säger Shiffrin.

Ser fram emot nästa säsong

Tre månader har gått sedan Mikaela Shiffrin tävlade på ett par skidor, det längsta uppehållet i hennes karriär. Nu säger dock alpinstjärnan att hon för första gången sedan pappans bortgång börjat fundera på hur det kommer kännas att stå i startfållan igen.

– Man kan säga att min motivation på många sätt ökar nu. Jag ser fram emot Sölden nästa år för säsongens första tävling och att jag ska tänka: ”Nu kör vi, det är här jag vill vara. Det här är här min pappa hade velat ha mig”. Jag ser fram emot det, så fort jag har funderat ut allting runt omkring, säger Shiffrin till CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.