Alexis Pinturault tog guld i kombinationen. Foto: TT.

Storslalombacken i Åre förstörd: ”Ett misstag”

Uppdaterad
Publicerad
Inför slalomdelen i herrarnas kombination under måndagen revs underlaget upp och vatten sprutades in och backen saltades vilket gjorde underlaget som strösocker. Nu har arrangören ett hårt arbete framför sig inför storslalomen som ska avgöras senare i veckan.
– Absolut ett misstag när man ser hur det blev, säger VM:s tävlingschef Hans Olsson till SVT Sport.

Insatsen gjorde att banan snabbt kördes upp under gårdagen och att Stefan Hadalin, som startade först i slalomen och drog en extrem fördel av förhållandena, körde upp sig från 30:e plats till silver. Trean Marco Schwarz körde upp sig från 21:a plats.

Fransmannen Alexis Pinturault tog guldet efter att ha kört upp sig från 24:e plats. När fartspecialisterna kom var banan sönderkörd. 

– Nu ska jag inte komma med konspirationsteorier men det är en fransman som bestämt det här, sade Kjetil Jansrud, som tog guld i störtloppet, i NRK:s studio. Han körde inte tävlingen utan följde den från backen.

Fis vill göra banan hårdare

Efter damernas störtlopp i söndags ville internationella skidförbundet Fis göra banan hårdare. Underlaget i backen revs upp och vatten sprutades in – något som visade sig vara ett stort misstag. Den kyla som behövdes kom inte. Och även de kommande dagarna kommer det att vara rejält med plusgrader dagtid och bara högst någon enstaka minusgrad under natten.

– Det som hände var att vi gapade efter lite för mycket. Efter damstörtloppet skulle vi gå in och vattna mer, prognosen var att det skulle bli minusgrader och ganska kallt och fint över natten, säger Hans Olsson, VM:s tävlingschef.

Jansrud är mycket kritisk till beslutet att salta och vattna banan.

– Det är något av det dummaste jag sett. Jag menar att banan var mer än tillräckligt bra, sade Jansrud.

Men kylan uteblev och kommer att utebli. Damernas storslalomtävling avgörs på torsdag, herrarnas på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer