Dominik Paris, Italien, dubbelsegrare i Bormio. Foto: Bildbyrån

Dominik Paris tog en dubbel i Bormio

Uppdaterad
Publicerad

Dominik Paris följde upp segern i Bormios störtlopp på fredagen med en ny seger i samma backe på lördagen.
Han vann den täta super-G-tävlingen med minsta möjliga marginal före Österrikes OS-mästare Matthias Mayer.
Tävlingen avbröts en lång stund efter att norrmannen Stian Saugestad kraschat rejält.

Efter fredagens hemmaseger i störtloppet fanns det stora förhoppningar på italienarna i super-G i den snabba, isiga och svåra störtloppsbacken i Bormio. Men efter att hemmahoppet Christoph Innerhofer misslyckats direkt var det i stället tre österrikare och en en norrman som utmanade om segern.

Men då var det dags för störtloppsspecialisten Dominik Paris, som vann fredagens störtlopp i Bormio. Han låg länge efter Matthias Mayer i mellantiderna, men i mål var han en hundradel före och kunde jubla vilt ihop med hemmapubliken.

Backen i Bormio, där man inte kört super-G i världscupen på elva år, var lika snabb som under fredagens störtlopp, men inte lika rakt stakad.

Det drabbade norrmannen Stian Saugestad. Hans skidor fick några kraftiga slag i den isiga backen och norrmannen kraschade rejält, i över 100 km/h, rätt in i skyddsnätet med huvudet före. Efter att ha legat helt stilla ett tag höll publiken andan, men Saugestad reste sig till sist och kunde själv lägga sig på båren.

Tävlingen avbröts i 25 minuter medan Saugestad fördes iväg med helikopter från backen.

Senare kom positiva rapporter från det norska landslagslägret, som menade att Saugestad inte var allvarligt skadad.

– Han kom inte ihåg så mycket, men han log, säger landslagstränaren Lars Mæland, som var en av de första på plats efter fallet, till VG.

Den svåra och snabba backen visade sig inte passa det duktiga norska fartlandslaget denna dag. Axel Lund Svindal tappade rejält på det isiga underlaget och blev till sist 17:e man. Och direkt därefter kom Kjetil Janserud helt fel och bröt.

Den norska äran räddades av att Alexander Aamodt Kilde gjorde ett fint lopp och blev trea, 46 hundradelar efter segraren Paris.

Den ende svensken, Felix Monsen, kom i mål nästan fyra sekunder efter segraren, på en plats bland de absolut sista av dem som kom ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer