Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Rönngren körde ur. Foto: BildbyrpnJoel Marklund/Bildbyrån

Svenskt fiasko i VM – ute redan i åttondelsfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade ett VM-silver att försvara i parallellslalom.

Men efter att Kristoffer Jakobsen och Mattias Rönngren åkt ur så var dagen över innan den ens hade hunnit börja.

– Luften går ur lite, det är trist att bara få köra ett åk i dag, säger Mattias Rönngren till SVT Sport.

Det började i och för sig bra. Sara Hector, som var först ut av de svenska åkarna i Meribel, lyckades besegra totalfyran i slalomvärldscupen, tyskan Lena Dürr, med tio hundradelars marginal i det första heatet av fyra i åttondelsfinalen.

Men sen kom motgångarna, en efter en.

Kristoffer Jakobsen hann knappt tar sig ut ur startfållan innan han missade en port.

Hanna Aronsson Elfman hade ryckt åt sig en liten ledning mot Andrea Filser men tappade skäret i slutet av backen och förlorade så pass mycket fart att tyskan kunde ta sig förbi.

– Det var ju kul att få göra VM-debut men vi hade velat komma lite längre i dag men det är sånt som händer, säger Aronsson Elfman till SVT Sport.

Inför det sista heatet hade Sverige fortfarande chansen att ta sig vidare, men då krävdes det en riktigt bra tid av Mattias Rönngren, som gjorde ett tappert försök – innan han också körde ur en bit innan mål.

”Vi får bara jobba vidare”

– Det är tråkigt. Luften går ur lite, det är trist att bara få köra ett åk i dag, man vill mer. Jag fick veta på start att jag var tvungen att vinna det åket. Jag blev lite sen i starten och blev lite stressad i branten och började sladda lite väl mycket och sen försökte jag satsa lite in mot mål eftersom jag låg efter och sen tappade jag skäret på en innerskida, säger Rönngren.

En missräkning, så klart, med tanke på att de svenska åkarna hade ett VM-silver att försvara från VM 2021.

– Ingen av oss fick till det helt hundra i dag och så är det ibland. Jag var alldeles för het på det och fick ingen bra start, men åkningen kändes ändå fine, säger Sara Hector och fortsätter:

– Det är så här, ibland går det bra och ibland går det dåligt. Vi får bara jobba vidare så får vi glädja oss åt framgångarna som kommer längre fram i VM.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.