Foto: SVT

College – navet i det amerikanska idrottshjulet

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska universitetssystemet är unikt. Spetsen är sylvass. Den nya världen toppar överlägset nobelpristagarlistan – 377 pristagare är nästan tre gånger så många som tvåan Storbritannien. Tack vare collegesport skolar dessutom USA världens bäst utbildade elitidrottare.

College och collegeidrott har en speciell plats i USA och amerikaner identifierar sig ofta med sitt universitet. Skolans färger och idrottslag kittar samman studentkamrater i livslång gemenskap.

SVT Sport undersöker den närmast mytomspunna amerikanska collegeidrotten och har besökt ett av världens främsta lärosäten, berömda Princeton University.

Se reportagen i sin helhet i SVT Play.

Detta är reportageserien Den amerikanska idrottsdrömmen

Bortanför europeiska idrottens miljardrullning och aldrig sinande reklam-flöde har USA valt en annan väg; inga spelarförsäljningar, reklamfria matchställ och begränsad bettingmarknad.

I stället har vi fått lära oss USA-unika uttrycken franchise, draft, trade och lönetak. Men vad innebär begreppen egentligen?

I reportageserien Den amerikanska idrottsdrömmen granskar och förklarar nu SVT Sport proffsidrotten i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.