Donald Trump (vill vänster) och San Francisco 49ers Colin Kaepernick och Eric (till höger) Reid inför en match 2016. Foto: Bildbyrån/TT

Trump kovänder om Colin Kaepernick

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president säger att han ”absolut” är för att den tidigare amerikanske fotbollsspelaren Colin Kaepernick ska få en andra chans i NFL.

Kommentaren står i skarp konrast till presidentens uttalanden 2017. Då han sade att spelare, som liksom Kaepernick knäböjde medan nationalsången spelades inför matcherna i protest mot polisvåld mot svarta, var ”jävla idioter” som borde stängas av från ligan.

– Om han förtjänar den (nya chansen) så borde han få den, svarar Trump på frågan om Kaepernick borde får spela i NFL igen.

Allt fler stödjer protesterna mot rasism i USA, och den amerikanska fotbollsligan NFL har slopat förbudet för spelarna att knäböja under nationalsången.

Trump tidigare emot

För bara tre veckor sedan gav sig Trump in knäståendedebatten igen då han på Twitter skrev att spelare bör stå när nationalsången spelas. ”Det finns andra sätt att protestera på, men inte mot vår fantastiska amerikanska flagga – INGET KNÄSTÅENDE!”, skrev han då. Och så sent som förra helgen skrev Trump att han skulle stänga av tv:n om NFL-spelare knäböjde.

Trump står också fast vid sin åsikt att spelare inte borde knäböja vid nationalsången.

– När nationalsången spelas och vår stolta flagga hissas ska man inte knäböja. Man ska stå upp, gärna med handen på hjärtat eller i honör – inte knäböja, säger USA:s president enligt Fox News.

NFL bad i förra veckan knäböjande spelare om ursäkt för att de inte blivit lyssnade på och uppmanade samtidigt till fredliga protester till förmån för Black lives matter-rörelsen.

Och NFL-kommissionären Roger Goodell sade så sent som härom dagen att han vill se Colin Kaepernick tillbaka i NFL.

Nästa NFL-säsong drar enligt planerna i gång i september.

KLIPP: Kaepernick och nationalsången – vad handlade det om? (17/11 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.