Kritiserade NFL-stjärnan Colin Kaepernick – årets medborgare i USA

Uppdaterad
Publicerad

Han har blivit både hårt kritiserad och hyllad, men framför allt utfryst från NFL. Amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick blev känd över hela världen när han knäböjde under nationalsången inför en match med sitt tidigare lag San Francisco 49ers. Nu är han utsedd till årets medborgare i USA och jämförs med boxningslegendaren Muhammed Ali.

Han prydde omslaget till den amerikanska tidningen QC Magazine redan 2013, men då för att han var en av världens bästa amerikanska fotbollsspelare. Nu, fyra år senare, är han på omslaget igen – men den här gången för att han INTE spelar fotboll.

Så här motiverar tidningen beslutet:

”Han har blivit smutskastad av miljoner och utfryst från NFL – allt för att han knäböjde som en protest mot polisvåldet. Men Colin Kaepernicks tydliga och bestämda åsikt placerar honom tillsammans med en speciell skara människor i idrottens historia: Muhammed Ali, Jackie Robinson – idrottare som riskerade allt för att göra skillnad.”

Colin Kaepernicks protest spred sig över hela världen. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT montage

”Man kan inte lära en människa att agera med hjärtat”

Carmen Perez, VD för ”The Gathering for Justice”, en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter kommenterar tidningens pris.

– Jag säger alltid till folk att jag skulle kunna lära dem hur lagen fungerar, jag skulle kunna lära dem hur rättssystemet är uppbyggt – men jag kan aldrig lära en människa hur man agerar med hjärtat.

Protest utanför NFL:s huvudkontor i New York i augusti. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ofrivilligt kontraktslös – då stämde han NFL

Enligt tidningen är han också fortfarande en av de mest begåvade quarterbackarna på jorden. Men trots det är han fortfarande arbetslös sedan han varit utan kontrakt sedan i mars. Något han valt att gå vidare med.

I oktober stämde nämligen Kaepernick NFL eftersom han hävdar att ägarna ingått en hemlig överenskommelse om att inte anställa honom.

LÄS MER: Dödsskjutningen startade protesterna i USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.