Kaepernick får stöd efter Trumps attack. Foto: Bildbyrån

NFL-spelare får stöd efter Trumps attack

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump fördömde NFL-spelaren Colin Kaepernick som vägrade resa på sig när den amerikanska nationalsången spelades inför matchen mellan San Francisco 49ers och Green Bay Packers. Men Kaepernick får också stöd från många för sin protest mot diskrimineringen av svarta i USA.

– Jag kommer inte att resa mig upp och visa stolthet för en flagga i ett land som förtrycker svarta människor och andra minoriteter, säger Kaepernick enligt ESPN.

– För mig är det större än amerikansk fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt det andra hållet. Det ligger kroppar på gatorna och folk som får betalt kommer undan med mord, fortsätter Kaepernick och berättar att han gjorde det på eget initiativ utan att berätta för någon i laget.

49ers coach Chip Kelly anser att det är Kaepernicks rättighet.

– Vi erkänner hans rättighet som medborgare att göra på det sättet. Det är inte upp till mig att säga åt honom vad han inte får göra, säger Kelly.

Trump har ilsknat till över tilltaget som nu blivit en del av presidentvalskampanjen.

– Det är en fruktansvärd sak och kanske är det så att han bör leta upp ett nytt land som fungerar bättre för honom och det vet vi att det inte kommer att ske, säger den republikanske presidentkandidaten enligt nfl.com.

Får stöd av 1968-legendaren Tommie Smith

Kaepernick får stöd av svarta idrottspersonligheter.

Bland annat från den förra löparstjärnan Tommie Smith, som själv hamnade i rampljuset när han gjorde Black Power-gesten, höll upp en knuten näve, när nationalsången spelades för hans OS-guld på 20 meter 1968.

– Jag stödjer honom för att han för ut sanningen, oavsett hur han gjorde det. Om man inte gör något våldsamt ska man åtminstone bli lyssnad på, säger Smith.

Även NBA-legendaren Kareem Abdul-Jabbar och NFL-legendaren Jim Brown, som båda arbetar med fokus på mänskliga rättigheter, ger Kaepernick sitt stöd.

– Han gjorde inget fel och han talade sanning, som han såg den. Jag stödjer honom till 100 procent, säger Brown.

Det finns kritiska röster mot Kaepernick.

– Jag kan respektera hans inställning men han måste gå till källan, roten till det onda. Nu misskrediterar han hela landet och organisationen som betalar honom miljontals dollar, säger den förre Pittsburghspelaren Hines Ward på Instagram. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer